Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Филип Златанов

4 Февруари 2014 г.

На 4 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Филип Златанов – бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Същият е обвинен в престъпление по служба -  чл.282 ...

На 4 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Филип Златанов – бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Същият е обвинен в престъпление по служба -  чл.282 НК.

Златанов е извършил престъплението за времето от 21.09.2012 г. до 09.07.2013 г. в гр.София, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – Председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Той  не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за други лица облага или да причини вреда. От това са настъпили немаловажни вредни последици за КПУКИ -разколебаване на доверието на обществото в дейността на Комисията и резултатите от нейната работа като независим  орган, установяващ конфликти на интереси на лица, заемащи публични длъжности в Република България, както и накърняване на авторитета на КПУКИ.

В хода на досъдебното производство са разпитани 32 свидетели, изготвени са 5 компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертизи.