Софийска градска прокуратура повдигна обвинение

3 Декември 2012 г.

Във връзка с разследването в Агенция по вписванията за незаконосъобразно раздадени суми като ДМС, на 03.12.2012 г., Софийска градска прокуратура повдигна обвинение и на Тотка Стоилова  –  финансов контрольор в Агенцията за престъпление по чл.219 ал.2 във ...

Във връзка с разследването в Агенция по вписванията за незаконосъобразно раздадени суми като ДМС, на 03.12.2012 г., Софийска градска прокуратура повдигна обвинение и на Тотка Стоилова  –  финансов контрольор в Агенцията за престъпление по чл.219 ал.2 във  вр. чл.26, ал.1 НК.

Тотка Стоилова като финансов контрольор е имала задължения да осъществява предварителен контрол  за законосъобразност на всички решения, документи и действия, свързани с финансовата дейност на Агенция по вписванията; да осъществява проверки преди вземането на решения за поемане на задължения и извършване на разход със средства от републиканския бюджет; да дава становища и да контролира изпълнението на мерки по осъществяване на предварителния финансов контрол; да одобрява или да отхвърля предложенията на разпоредителя (изпълнителния директор на АВ) за поемане на задължения или извършване на разходи, с оглед тяхната законосъобразност.

В периода 19.07.2011 – 19.12.2011 г. Тотка Стоилова въпреки посочените задължения, не е упражнила достатъчен  контрол върху работата на Виолета Николова, на която е  възложено управлението и разпореждането на средствата за допълнително материално стимулиране за 2011 г. от бюджета на Агенцията по вписванията и от това са последвали значителни щети за агенцията по вписванията в размер общ на 53 000 лева.

Мярката за неотклонение на Тотка Стоилова  е „Подписка”.