Сключеното споразумение

1 Октомври 2012 г.

На 19 септември 2012 г., Специализираният наказателен съд одобри сключеното споразумение между прокуратурата и петима обвинени за организирана престъпна група (ОПГ), създадена с цел да разпространява наркотици. Обвиняеми са Стоян Гецов (ръководител на групата, известен като Голямата крава), Любомир Илиев ...

На 19 септември 2012 г., Специализираният наказателен съд одобри сключеното споразумение между прокуратурата и петима обвинени за организирана престъпна група (ОПГ), създадена с цел да разпространява наркотици. Обвиняеми са Стоян Гецов (ръководител на групата, известен като Голямата крава), Любомир Илиев, Васил Лулев, Боян Томанов и Никола Пресолски. На всички тях със споразумението са наложени ефективни наказания „лишаване от свобода“ в различен размер, както следва:

На Гецов - 8 г. лишаване от свобода и 40 000 лв. глоба;

На Илиев -4 г. лишаване от свобода и 10 000 лв. глоба;

На Лулев - 1 г. лишаване от свобода и 10 000 лв. глоба;

На Томанов и на Пресолски по 1 г. и 8 месеца лишаване от свобода и 10 000 лв. глоба.

Делото беше образувано през 2009 г., от Окръжна прокуратура-Кюстендил срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 354а НК (разпространение на наркотици). Впоследствие беше взето на специален надзор в отдел „Противодействие на тежката и организираната престъпност”, при ВКП.

За да бъде разследването всеобхватно, обективно и пълно, беше подписано първото в България споразумение със страна, която не е член на ЕС - Р.Македония. Така беше създаден съвместен екип между двете ни страни, който използва най-съвременните способи за разследване - служители под прикритие и доверителна сделка.

Като резултат, на 08 август 2011 г., в момента на предаване на значително количество хероин - 2.969 кг., бяха задържани ръководителя и част от участниците в организираната престъпна група. На всички бяха повдигнати обвинения /за престъпление по чл.321 ал.3 т.1, вр ал.1 НК за Гецов, (респ. ал.2 за участниците в групата) и по чл.354а ал.2 изр.2 т.1, вр чл.26 ал.1, вр чл.20 ал.2 НК (ОПГ създадена с цел разпространение на наркотици).

Въпреки значителните затруднения в хода наразследването, то приключи в разумен срок и през м.юли 2012г. бе внесен обвинителният акт.

Българо-македонският съвместен екип, работейки  професионално и партньорски, успя да събере всички доказателства, необходими за доказване на обвинението, което безспорно мотивира и обвиняемите да приемат споразумение с прокуратурата, с вече посочените ефективни наказания.