Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 17-годишна за кражба

22 Октомври 2020 г.

На 22.10.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу З. П., на 17 години, за това, че като непълнолетна, но могла да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи действията си, е отнела чужди движими вещи на обща стойност 29 978 лева, от владението на собственика им З. Е., без нейно съгласие и с намерение да ги присвои - престъпление по чл. 194, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК.

На 03.06.2020 г. обвиняемата З. П. отишла в дома на своя приятелка Ж. Е. в апартамент в кв. „Гео Милев“, гр. София. В жилището, освен обвиняемата и Ж. Е., била и Р. Ч. - тяхна обща приятелка. З. П., Ж. Е. и Р. Ч. били във всекидневната на жилището, където гледали телевизия и разговаряли.

Около 18,00 ч. на същата дата Ж. Е. напуснала за кратко стаята. Възползвайки се от този факт и от това, че Р. Ч. не наблюдавала действията ѝ, обвиняемата З. П. се доближила до един от шкафовете в стаята и взела от него кутия. В нея имало три златни пръстена (14к.), два чифта златни обеци (14к.), четири златни пръстена с диаманти (18к.), златни обеци с диаманти (18к.) и един пръстен от неблагороден метал, всички на обща стойност 29 978 лева, собственост на З. Е.

След като взела кутията, З. П. бързо я прибрала в джоб на връхната си дреха и около 10 минути по-късно, заедно с Р. Ч., напуснала жилището. След това обвиняемата отишла в дома на баба си и поставила кутията с бижута под матрака на едно от леглата в жилището ѝ.

Прибирайки се в дома си на 03.06.2020 г., около 18,30 ч., З. Е. установила липсата на кутията с бижутата си и попитала дъщеря си Ж. Е. дали знае къде се намира. Ж. Е. отговорила отрицателно и споделила, че по-рано на гости в дома им са били нейните приятелки Р. Ч. и З. П. За установената липса З. Е. веднага уведомила МВР.

В хода на образуваното досъдебно производство било извършено претърсване и изземване в жилището на бабата на обвиняемата З. П., при което били намерени и иззети гореописаните бижута, собственост на З. Е.

Спрямо обвиняемата З. П. била взета мярка за неотклонение „Надзор на инспектор при детска педагогическа стая“. Предстои делото срещу нея да продължи в Софийския районен съд.