Бивши шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ са предадени на съд за престъпление по служба с цел имотна облага за търговско дружество

2 Октомври 2020 г.

Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.Г. и Д.А., привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях престъпление по чл. 282, ал. 2 от НК.

В периода от 28.03.2018 г. до 26.06.2018 г. обвиняемият С.Г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), не изпълнил служебните си задължения, определени от Закона за пътищата и от Правила за работата на Управителния съвет на АПИ, утвърдени със Заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Обвиняемият Г. не свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да докладва отказа на Сдружение „Т.С.“ да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие на републикански път II-16, от км. 53+400 до км. 54+790. Освен това не направил необходимото за възлагане на Института по пътища и мостове да извърши експертиза, обследване и оценка на експлоатационното състояние на този пътен участък, проверка на характеристиките, свързани с пътната безопасност и установяване на несъответствия с тях. Същите се налагали с оглед предприемане на мерки за предотвратяване на ПТП. Въпреки полученото в АПИ на 24.01.2018 г. писмо на ОД на МВР РУ гр. Своге с искането за вземане на незабавни мерки за обезопасяване на посочения участък, обвиняемият С.Г. проявил бездействие.

Другият обвиняем - Д.А., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в Агенция „Пътна инфраструктура“, не изпълнил служебните си задължения в периода от 06.07.2018 г. до 29.08.2018 г. След запознаването с доклада на Института по пътища и мостове незаконосъобразно не свикал извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да се вземе решение за разходването на средства за изпълнение на дейности по поддържането и ремонта на републикански път ІІ-16 от км. 53+400 до км. 54+790. Вследствие на това не били възложени дейности, свързани непосредствено с подмяната на износващия пласт в конкретния участък от републикански път II-16 „Своге- Нови Искър“, за който било установено, че е в незадоволително състояние по отношение на грапавост и съпротивление на хлъзгане.

Наред с това с действията си двамата целели да набавят за ДЗЗД „Т.С.“ облага на стойност 60 901,65 евро. Въпросното дружество следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ премахване на асфалтовото покритие в незадоволително състояние и съответно замяната му.

В резултат на действията на обвиняемите Г. и А. настъпили значителни вредни последици за водачите на моторни превозни средства, ползващи участък от път II-16 „Своге - Нови Искър“, изразяващи се в поставянето им в опасност от реализиране на пътнотранспортно произшествие. Именно на този участък на 25.08.2018 г. е било предизвикано тежко пътно-транспортно произшествие с автобус, отнело живота на 20 лица, а на десет били причинени телесни повреди.

Предстои делото да продължи в съда.