Специализираната прокуратура постигна най-тежките наказания „Доживотен затвор без замяна“ за двамата атентатори на летище „Сарафово“

21 Септември 2020 г.

Доживотни присъди без замяна наложи Специализираният наказателен съд на Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж, обвинени от Специализираната прокуратура като извършители на атентата на летище Сарафово през 2012 г.

Съдът уважи и гражданските искове за причинени неимуществени вреди на загиналите петима израелски и един български гражданин, както и за множеството пострадали по време на атентата в размер на общо над 100 милиона лева.

Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж получиха максималните присъди от по 10 г. лишаване от свобода и за използването на неистински официални документи – фалшиви свидетелства за управление на МПС от щата Мичиган и карта за социално осигуряване, с цел да прикрият самоличността на българска територия.

Съдът прие, че събраните писмени, гласни и веществени доказателства сочат по категоричен начин, че Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж са авторите на организирания терористичен акт срещу израелски туристи на българска територия. Показаха, че двамата подсъдими с австралийски и канадски паспорти са от ливански произход и са имали връзка с радикалното крило на шиитската групировка "Хизбула".

Решението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.