Във връзка с началото на учебната година Върховната касационна прокуратура разпореди засилени проверки по противодействие на разпространението на наркотични вещества около училищата

16 Септември 2020 г.

Във връзка със започването на учебната година Върховна касационна прокуратура  (ВКП) разпореди на административните ръководители на апелативните прокуратури осъществяването на ефективен контрол и активизиране на съответните районни и окръжни прокуратури по предприемането, съвместно с органите на МВР, на действия срещу разпространението на наркотични и упойващи вещества в районите около училищата на територията на цялата страна.

Разпореждането е във връзка със заповед на главния прокурор Иван Гешев от 04.03.2020 г. по създаването на организация между съответните прокуратури, областните дирекции на МВР и териториалните им структури по разкриване и разследване на престъпления с предмет наркотични вещества (чл. 354а-чл.354в от НК).

Наблюдаващите прокурори следва да осигурят приоритетно и срочно приключване на образуваните досъдебни производства в резултат на извършените проверки.