По споразумение на Софийска районна прокуратура е осъден мъж, направил опит за телефонна измама

9 Юли 2020 г.

Единадесет месеца „лишаване от свобода“, с три години изпитателен срок е наказанието на подсъдимия Калин К. за престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Калин К. се е признал за виновен за това, че на 01.02.2019 г., около12.00 ч., в гр. София, ж.к. „Свобода“, в съучастие с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, умишлено улеснил извършването на престъпление от неустановеното лице, което възбудило у Й.З. заблуждение, представяйки се за главен комисар Н.Н., че съдейства за залавянето на телефонни измамници, чрез предаването на парични суми. Калин К. направил опит да причини на Й.З. имотна вреда в размер на 14 000 лева, като взел плика, в който следвало да е паричната сума, предмет на престъплението, за да го пренесе и предаде на неизвестния извършител. Опитът останал недовършен поради независещи от Калин К. причини - подозрението на Й.З., че е обект на измама, и задържането на подсъдимия от служители на 02 РУ-СДВР.

На 07.07.2020 г. съдът е одобрил постигнатото между подсъдимия Калин К. и Софийска районна прокуратура споразумение. То има последиците на влязла в сила осъдителна присъда и не подлежи на обжалване.