ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

На 19 август т.г. в статия под заглавие “Прокуратурата вече хвърля в ареста за драскане върху некролог” се твърди, че “подходът на прокуратурата по този казус показва сериозен обрат в собствената ѝ практика”. От името на прокурорите, следователите и съдебните служители на Апелативна специализирана прокуратура, Специализирана прокуратура и Следствения отдел към нея изразяваме несъгласие с подобна манипулативна информация, изнесена в публичното пространство, дори и само защото касаe различни казуси, които нямат нищо общо по между си.

Изключително грозно е да се използва паметта на колегата следовател Йордан Костадинов, за който се гордеем, че бе част от колектива на Специализирана прокуратура, както и наш приятел, само и единствено за да бъде компрометирана прокуратурата.

Почитта към мъртвите не следва въобще да е предмет на ирония, дори журналистическа. Поругаването на паметта на хората с подобен тип прояви във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт.

Само за пълнота ще посочим, че лицето, извършило това, е обвиняем по досъдебно производство на Софийска районна прокуратура, какъвто е реда по НПК.

При наличието на подобни доказателства, прокуратурата “не бележи обрат в собствената си практика”, а се ръководи само и единствено от закона.

Един месец по рано, същото лице, след проведено разследване от следовател при Следствения отдел към Специализирана прокуратура е осъдено от Специализирания наказателен съд по внесен обвинителен акт на Специализирана прокуратура на едно общо наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА И ДЕСЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за незачитане и пренебрежение към държавния символ, както и за засягане честта на нацията, извършвайки непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като  на 29.05.2018 г. в центъра на гр. София пред Съдебната палата запалил знамето на Република България на публично място, след това уринирал върху него и създал видеозапис на тези обстоятелства, като е целял същите да станат достояние на неопределен кръг от хора и с това да покаже явното си незачитане на установения в държавата правов ред - престъпление по чл. 108, ал. 2 вр. с чл. 26, ал. 1, вр. чл. 54 от НК и за извършените непристойни действия -престъпление по чл. 325, ал. 2, във вр. с ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 54 от НК, което е отложено на осн. чл. 66, ал. 1 от НК С ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

Считаме, че публикуваната статия представлява подигравка с паметта на един достоен български следовател от страна на хора, имащи претенции за морален стожер на обществото, като отговорността за това оставяме на тяхната съвест, а също така и на преценката на българските граждани и общество.


виж още ...