Издирван от пет години осъден за документна измама за 79 500 долара се е предал днес след извършено ПТП по време на рали

Издирваният от правосъдието в България Николай Г., който е с влязла в сила присъда от 2013 г., се е предал днес. Г.е издирван от пет години, за да бъде изпълнена 3-годишната му ефективна присъда при общ режим.

45-годишният мъж е бил признат за виновен за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай от Варненския окръжен съд. В периода от 23 септември до 24 септември 1999 г.  чрез използване на неистински документи изтеглил без правно основание сумата от 79 500 щатски долара, собственост на морско лице. Ефективната му присъда влиза в сила през 2013 год.

Наказателното производство срещу него и съучастника му Петър П., улеснил Георгиев в извършване на документната измама, е било неколкократно спирано и възобновявано. Г. е привлечен задочно към наказателна отговорност за извършено престъпление по член 212, ал. 5 от НК.

Окръжната прокуратура във Варна издала ЕЗА на 23 май 2008 г. Г. е обявен и на международно издирване в страните – членки на ЕС.

На 3 октомври 2008 г. Интерпол – Мадрид уведомява български съдебни власти, че лице с идентични отпечатъци е засечено от испанските власти във връзка с трафик на наркотици на национално ниво. Лицето се представяло под името Наин Сабан Сабан, роден на 27 юни 1974 г. в Прищина, Югославия.

Преди това той е локализиран в Северен Лондон, Кралство Великобритания, по сведения също на Интерпол. С истинските си имена той открил банкова сметка в Лондон на 1 октомври 2007 г. и извършил три парични превода към своя сметка в България. Издирваният превел на 23 октомври 2007 г. 5450 британски лири, на 23 ноември същата година – 5400 лири, а на 26 ноември 2007 г. – 7000 британски лири. Тъй като нямал трудов договор, нито видими източници на доходи, банката наложила запор на сумата.

От 9 юли 2013 г. започнал да тече давностният срок за привеждане в изпълнение на присъдата му. На 7 август 2013 г. той бил обявен за издирване за изпълнение на ефективното наказание от 3 години лишаване от свобода. Окръжната прокуратура във Варна издава втора европейска заповед за арест на 17 октомври 2014 г.

Издирваният от съдебните власти в България излиза на светло едва преди няколко дни, когато като автомобилен състезател по време на провеждането на рали „Мемориал Валери Великов“  автомобилът му се врязва в публиката, като ранява 4 души. Двама от пострадалите са със средни телесни повреди. Така в Районната прокуратура в Шумен по инцидента е образувано досъдебно производство срещу Николай за престъпление по член 134, ал. 3 от НК – за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице.

Днес издирваният се е предал сам в областната дирекция „Съдебна охрана“ във Варна.