Проверяват полицаи за връзка с Галеви - Вичо Вичев, апелативен прокурор на София

Източник: в. "Стандарт"

Подновяваме разследването срещу Баретата за разстрела на Патичето

Проверяват полицаи за връзка с Галеви

Не може и за крадена кокошка, и за убийство процедурата да е еднаква, казва Вичо Вичев

Божидар Димитров

 

- Г-н Вичев, утре (днес, б.а.) Софийската апелативна прокуратура представя отчета си за миналата година. Каква е равносметката?

- През 2008 г. в Софийския апелативен район са регистрирани 50 605 престъпления, от които са разкрити 23 042. Нашите прокурори са наблюдавали общо 181 379 досъдебни производства, написали са 9448 обвинителни акта срещу 11 546 лица. Осъдени са 16 356 души, от които 13 848 са с влязла в сила присъда, оправданите са 1124.

- За обикновения човек тези цифри не значат нищо. Бихте ли ги дешифрирали?

- На първо място показват, че разкриваемостта намалява. По-конкретно продължава тенденцията през последните няколко години на спад на разкриването на престъпления.

- И след въвеждането на съкратените производства?

- Съкратените производства не могат да решат проблема - не трябва да го търсим из съдебните палати. Известно е, че се корени в оперативно-издирвателната и агентурната работа, в събирането на доказателства от служителите на МВР. Защо например кражбите на коли се разкриват трудно? Защото това не става по интуиция или по нищожни следи.

- Частните детективи, като че ли по-често се справят с откриването им?

- Защото имат агентура сред крадците, в гаражите, паркингите. Не искам да коментирам работата на колегите от МВР, защото и при тях има проблеми. Както и при нас. През 2006 година назначихме близо нови 100 магистрати в Софийската районна прокуратура, но работата там така и не намаля. Делата се увеличават, а огромната бумащина в работата на колегите не им дава възможност да се съсредоточават върху сериозните престъпления и сложните казуси. Сухите цифри сочат също, че се увеличава броят и на тежките престъпления. През 2008 г. сме наблюдавали 118 дела срещу организирани престъпни групи, при 100 през 2007 г., 88 за пране на пари - при 61 предната година, 60 за злоупотреби с еврофондове - при 20 през 2007 г. Наблюдавани са и 525 дела за корупция.

- Къде престъпниците са най-активни?

- Най-интензивна е престъпната дейност в София. Тук се регистрират над 60% от общия брой в апелативния район. Затова и най-много работа имат Градската и Районната прокуратура. Натовареността там е в пъти по-голяма от други райони.

- Отдавна се говори за изработването на специална стратегия за борбата с престъпността в столицата, която да обхване работата на МВР, следствието, прокуратурата.

- Това е абсолютно необходимо. Стратегия с целево планиране и финансиране. Държавата трябва да помисли за решаване на престъпността в София. Особено при отсъствието на система за контрол на приходящите и за следене на криминалния контингент. Увеличаването на броя на прокурорите няма да реши проблема. В Италия например те са много по-малко, но там полицията работи здраво и е технически въоръжена.

- Вие наблюдавате делата срещу Пламен Галев и Ангел Христов, срещу Златомир Иванов-Златко Баретата. Какво се случва с тях?

- Работим на екипен принцип със Софийската градска прокуратура, с ВКП. Все още са на етап разследване, събират се доказателства.

- Как вървят разследванията?

- Трудно. Но самият факт, че са с наложена мярка задържане под стража, е признание на съда, че срещу тях са събрани годни доказателства. Дупнишкото дело наистина е сложно. Двамата са бивши служители на МВР, хората се страхуват да свидетелстват срещу тях, други пък ги смятат за свои покровители. Години наред в отчетите на РДВР-Кюстендил се сочеше, че в района няма организирани престъпни групи. Работата обаче потръгна, все повече хора се престрашават и са готови да сътрудничат на разследващите.

- Проверявате ли за полицейски чадър над Галеви?

- Всичко се проверява. Не искам да коментирам.

- Защо възобновихте прекратеното преди 14 г. дело срещу Златко Баретата за убийството на Веско Вартийски-Патичето?

- Установи се, че доста обстоятелства по делото не са били изяснени. Не е бил изследван механизмът на стрелбата по Патичето, има и други пропуски. Делото е било прекратено с мнение, че става дума за неизбежна отбрана, а не за убийство.

- Кога ще бъде готов обвинителният акт за убийството на Стоян Балтов в Студентски град?

- По случая "Балтов" стигнахме до заключението, че трябва да бъде повдигнато обвинение за по-тежко престъпление - вместо за убийство по непредпазливост за предумишлено убийство по хулигански подбуди.

- Какво спъва работата на обвинителите?

- Големият проблем е изключителният формализъм на сегашния наказателен процес. И за леките, и за тежките престъпления процедурата по НПК е една и съща. Според мен законодателят трябва да промени текстовете така, че за по-леките престъпления да се въведе по-лека процедура, да се налагат дори административни наказания. Водят се дела за леки престъпления, които са скъпи за данъкоплатеца. Едно дело за 2 цигари марихуана струва 1500-1600 лева.

След като се прекрати, както често се случва, данъкоплатецът плаща. И за убийство, и за открадната кокошка процедурата е една и съща. Прокурорът често губи време само, за да препраща сигнали, изпратени до него. Много време отнема писането на обвинителни актове, някои от които с по 1000 страници. Чух за акт от 13 000 страници! Правилно бе предложението на колежката Маргарита Попова прокурорът да внася обвинението в съкратен вид. В съдебната зала се излага всичко и процесът е състезателен. Такава е практиката в много европейски държави. Правосъдното министерство обаче отхвърли предложенията.


виж още ...