Осъдителна присъда за пенсионер, причинил смърт по непредпазливост на приятел в дома му в гр. Мездра

Съдът е признал за виновен подсъдимия Н.Н., обвинен от Окръжна прокуратура – Враца за извършено от него престъпление – причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда (по чл. 124, ал. 1, пр. 1, вр. чл. 128, ал. 2 от НК).

Вечерта на 20.07.2018 г. подсъдимият Н., който е пенсионер, заедно с негови приятели – Е.И. и Т.И., бил у дома си на ул. „Принчовец“ в гр. Мездра. Тримата консумирали алкохол, като изпили повече от една бутилка с вино и около половин литър ракия. Няколко часа по-късно Т.И. тръгнал.

Между Н.Н. и Е.И. възникнал спор, касаещ роднински взаимоотношения. Подсъдимият се ядосал на отправена към него обида, взел дървена дръжка за секира (без острие) и ударил опонента си един път в областта на главата. Пострадалият паднал на дясната си страна, удряйки се в намиращата се наблизо печка и останал да лежи на пода. След това Н.Н. го вдигнал на крака и извел пред входната врата, където го оставил до сутринта.

На следващия ден, когато Т.И. се върнал в къщата на подсъдимия, видял на тревата пред стълбите Е.И., който лежал по очи. Той заварил стопанина буден, седящ на леглото си и пиещ ракия. Попитал го за приятеля им - дали няма да става и толкова ли е пиян. Н.Н. обяснил, че ще повика роднини на Е.И., за да го приберат. Когато отишли при него, установили безпомощното състояние на пострадалия и наличие на засъхнала кръв по главата му. Била извикана медицинска помощ и полиция.

Лекарският екип транспортирал Е.И. до болница, където той бил опериран. Въпреки хирургическата интервенция, мъжът починал.

От извършената съдебномедицинска експертиза е видно, че причината за смъртта на пострадалия е открита черепно-мозъчна травма, довела до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

За извършеното от него престъпление подсъдимият Н.Н. е осъден на две години „лишаване от свобода“. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.


виж още ...