Прокурори и следовател от Окръжна и Районна прокуратура – Русе говориха „Открито за съдебната власт“ в Денят на отворените врати

24 Април 2024 г.

Окръжна прокуратура – Русе и Районна прокуратура – Русе проведоха среща  с ученици на СУЕЕ „Св. Константин – Кирил философ“ – гр. Русе, посветена на „Ден на отворените врати“, на тема „Открито за съдебна власт. Нека се запознаем“. Повод за това бе професионалният празник на българските юристи и на съдебните служители.

В събитието, което бе проведено на 22.04.2024 г, взеха участие 20 ученици от Х клас на училището и техният преподавател г-жа Румена Господинова. В срещата взеха участие заместник-окръжният прокурор и говорител на Окръжна прокуратура – Русе Мирослав Маринов, заместник-районният прокурор и говорител на Районна прокуратура – Русе Светослав Великов и следовател Вярка Дудева от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе.

Учениците бяха запознати със създаването и историята на правосъдната система на България, структурата на органите на съдебната власт и отговорностите, които имат магистратите. Разяснено беше как работи съдебната система, функцията на прокуратурата и съда. Учениците получиха информация за реда, по който всеки гражданин на Република България може да подаде сигнал за извършено закононарушение. На учениците бе разяснено на каква възраст започват да носят наказателна отговорност и какви са последиците, предвидени от закона, ако им бъдат наложени различните по вид наказания, описани в Наказателния кодекс.

Следовател Дудева сподели примери от практиката си, като обясни по какви правила се провежда разследването по наказателни дела, какви видове експертни изследвания могат да бъдат извършвани и как следва да бъдат събирани доказателства. Беше представена и конкретна информация за този процес, като чрез презентации бе представена и работата на експертите-криминалисти.

Магистратите засегнаха темата за наркотиците и тежките последици от престъпленията, свързани с контрабандата и разпространението на различните видове наркотични вещества.

Изнесената информация провокира учениците, които зададоха много въпроси, свързани с използването на различните способи за събиране на доказателства.