Людмил Маноилов, завеждащ Окръжен следствен отдел и Илиан Благоев, прокурор при Окръжна прокуратура – Велико Търново са наградени с отличие от Главния прокурор на Република България

21 Декември 2022 г.

Людмил Маноилов, завеждащ Окръжен следствен отдел и Илиан Благоев, прокурор при Окръжна прокуратура – Велико Търново бяха  наградени с отличие от главния прокурор на Република България на официална  церемония, която се проведе в Съдебната палата в град София на 20.12.2022 г.

Със заповед на главния прокурор на Република България Иван Гешев,  Людмил Маноилов – следовател, завеждащ Окръжен следствен отдел в  Окръжна прокуратура-Велико Търново, бе поощрен с отличие „Служебна благодарност“ за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения и постигнати отлични резултати в цялостната работа по разследване на досъдебни производства като следовател и завеждащ Окръжен следствен отдел в  Окръжна прокуратура-В. Търново. Отличието е по предложение на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба  и заместник на главния прокурор по разследването.

Илиан Благоев – прокурор в Окръжна прокуратура-Велико Търново, бе поощрен със заповед на Главния прокурор на Република България Иван Гешев с отличие „Служебна благодарност“ за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения като прокурор по досъдебни производства с фактическа и правна сложност и значителен обществен интерес. Прокурор Благоев е отличен за работата си по три досъдебни производства. Първото е за грабеж на възрастна жена в гр. Горна Оряховица, като досъдебната фаза на делото е приключена с внасяне на обвинителен акт в съда, подсъдимият се е признал за виновен и е осъден на  лишаване от свобода. Второто досъдебно производство е за настъпило изключително тежко пътнотранспортно произшествие с румънски автобус,  при което са пострадали тринадесет души пътували в автобуса, от които четирима са починали. Досъдебната фаза на делото е приключена за два месеца и е внесен обвинителен акт в съда. Третото досъдебно производство е за настъпило тежко пътнотранспортно произшествие с лек автомобил на 17.09.2022 г. в землището на  гр. Стражица, при което са пострадали водачът и тримата пътници, като двама (непълнолетни) са починали, а на третия (малолетен) е причинена средна телесна повреда.

 Отличието е по предложение на Христо Христов  - административен ръководител и окръжен  прокурор на Окръжна прокуратура – Велико Търново.