Окръжна и Района прокуратури в Русе проведоха работни срещи с представители на местната власт в градовете Русе и Бяла

6 Декември 2022 г.

Окръжна прокуратура – Русе, Районна прокуратура – Русе и представители на Община – Русе проведоха съвместна работна среща на която бяха обсъдени въпроси, свързани с взаимодействието на двете институции и приоритетите в работата на прокуратурата. В обсъждането участваха Георги Георгиев – окръжен прокурор на ОП- Русе, Светослав Великов – земестник-районен прокурор на РП-Русе, Пенчо Милков – кмет на Община Русе, ръководителите на Дирекция „Обществен ред и сигурност“ и на Специализирано звено „Контрол, охрана, обществен ред и сигурност“ при Община Русе.

Окръжният прокурор Георги Георгиев представи анализ и оценка на спецификата и динамиката на престъпността в окръжния район и обърна внимание, че има ръст на делата за престъпления, свързани с наркотични вещества, за незаконно преминаване на границата на страната, и се увеличават случаите на разпространение и държане на наркотични вещества в районите на учебните заведения.

Кметът Пенчо Милков заяви, че Общината е вложила средства за закупуването на нови – модерни камери за видеонаблюдение и са предприети действия по осветяването и поставянето на камери в районите около училищата. По отношение на увеличения брой тежки ПТП с пострадали и загинали хора,  бе уточнено, че е активизирана работата по поставянето на пътна маркировка. Общината е взела мерки за осветяването на едно от най-опасните кръстовища, което е в близост до магазин „Джъмбо“.  Поет бе и ангажимент да се ускори работата по поставяне на маркировка в участъците, които се характеризират с гъстамъгла.        
         Кметът изтъкна също, че зачестяват случаите на унищожаване и повреждане на общинско имущество – счупени стъклени прегради на автобусни спирки, кошчета за боклук, надраскани със графити фасади на сграда. Изразено бе общо мнение, че е добре при повтарящи се такива вандалски прояви, да се сезира прокуратурата и да се образуват досъдебни производства срещу лицата, които многократно си позволяват да  увреждат Общинското имущество.

Окръжният прокурор Георги Георгиев и Светослав Великов, заместник- районен прокурор проведоха работна среща и с Димитър Славов, кмет на Община Бяла. Анализът на прокуратурата показва, че в община Бяла има ръст на делата за престъпления свързани с наркотични вещества, като се увеличава броя на случаите на отглеждане на канабис и на престъпленията, свързани с транспорта – шофиране след употреба на алкохол или наркотици.

Окръжният прокурор Георгиев апелира за поставяне на пътно маркировка, предвид мъглите по поречието на река Янтра и натоварения трафик на товарни автомобили от и към Дунав мост.

Община Бяла е предприела действия по осветяването на районите около пешеходните пътеки и училищата, каза кметът Славов и уточни, че при повишаване на температурите и изсъхване на платното ще се продължи с полагането на маркировката.

И на двете срещи, окръжният прокурор заяви на представителите на Общините в Русе и в Бяла, че ще им бъде изпратен списък с график на ежедневни дежурства на прокурорите по Коледните и Новогодишните празници, за да има координация в работата и непосредствен контакт с прокурорите.