Апелативна прокуратура – Варна започна срещи с ученици от варненски училища в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

11 Декември 2023 г.

Прокурор Стефка Якимова - говорител на Апелативна прокуратура – Варна постави началото на новата учебна година в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Традиционно в град Варна Апелативната прокуратура си взаимодейства с Регионалното управление на образованието и ръководствата на варненските училища, чието партньорство е от изключителна важно за успеха на инициативата.

И през учебната 2023 – 2024 година Апелативна прокуратура – Варна, Окръжна прокуратура – Варна и Районна прокуратура – Варна отново ще работят заедно за повишаване знанията на учениците относно работата на Прокуратурата и мястото й в Съдебната система на Република България. Предвидено е образователната програма да бъде реализирана в три етапа, като във всеки от тях децата ще се срещат с прокурори от трите структури и ще разговарят с тях по въпроси от тяхната компетенция.

В първия етап прокурори от Апелативна прокуратура – Варна ще запознаят учениците с теми като „Разделение на властите според Конституцията на Република България“, „Функции и структура на съдебната власт“, като ще ги запознаят и с професиите „прокурор“ и „следовател“. Във втория етап магистрати от Окръжна прокуратура – Варна ще обърнат внимание на теми като: „Наказателно правосъдие – престъпления против личността и против собствеността, нарушения, наказателно отговорни лица и наказания“ и „Наркотиците - лесният начин да загубиш свободата си. Превенция срещу употребата на НВ и разпространението на НВ“. А в третия етап прокурори от Районната прокуратура ще проведат с децата разговори, свързани с детското правосъдие – що е то малолетни и непълнолетни лица, кога те са свидетели, жертви или извършители на престъпление. Във фокус ще бъде поставена и темата за домашното насилие над деца, като особено внимание ще бъде обърнато на това кои са органите, които могат да окажат подкрепа и защита. Детското насилие и агресията в училище също са теми, които прокурорите ще засегнат при срещите си с ученици от варненски училища. И не на последно по важност място, ще разговарят с тях за пътно транспортни престъпления и нарушения.

Първата среща за тази учебна година бе с ученици от десети клас на Средно училище „Неофит Бозвели“. Прокурор Якимова ги запозна със структурата на съдебната система и мястото на прокуратурата в нея, за същността на професията „прокурор“, за отговорностите и задълженията на прокурорите, за избора да се развиваш професионално именно в тази посока, както и за трудностите, пред които се изправят магистратите. Тя даде множество примери от своята дългогодишна практика и заинтригува учениците с разкази за конкретни казуси от личния й опит.

За поредна година Апелативна прокуратура – Варна се включва в образователната програма на ВСС. Прокурорите Стефка Якимова и Свилена Костова, както и и.ф. административен ръководител на структурата Станислав Андонов, се срещат с учениците убедени, че един от основните аспекти в противодействието на престъпността е превенцията и създаване на условия да не се допускат престъпления. Общата цел на всички участници в инициативата е чрез възпитаване на чувство на отговорност у децата и запознаването им навреме с факта, че противообществените прояви водят до наказания, да бъдат поставени основите за развитието на едно отговорно и активно общество.