Петокласници са гости на Районна прокуратура – Кюстендил в Деня на отворените врати

15 Април 2024 г.

Петокласници са гости на Районна прокуратура – Кюстендил в Деня на отворените врати

На 15.04.2024 г. ученици от 5б клас на ІІІ-то Основно училище „Професор Марин Дринов“ - Кюстендил гостуваха на Районна прокуратура – Кюстендил в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ през учебната 2023/2024 г. Заедно с тях бяха и  учителите им Деяна Цолова и Надя Михайлова.

Децата бяха посрещнати от Албена Разсолкова – районен прокурор на Районна прокуратура – Кюстендил и нейните заместници Крум Крумов и Радостина Стоянова.

В една от залите им беше представена презентация на тема „Животът е безценен! Не го заменяй за дрога! Не на наркотиците и насилието между децата“. Беше прожектиран и филм, разясняващ пагубното въздействие на наркотичните вещества върху човешкия организъм.

На срещата присъстваха и служители на комисията по „Наркотични вещества“ към община Кюстендил, които предоставиха на учениците специално разработени очила, симулиращи употребата на наркотици и алкохол. Посредством тях децата имаха възможност да придобият представа за въздействието на упойващите вещества и алкохола върху съзнанието и поведението.

С особен интерес 5-класниците разгледаха Синята стая и научиха за нейното предназначение. Тя е създадена в Районната прокуратура в града специално за разпит в щадящи условия на деца, станали жертви или свидетели на престъпление.

В подарък всички ученици получиха Удостоверения за участие в Образователната програма, както и брошури, предоставени от Висшия съдебен съвет и Районна прокуратура – Кюстендил.