Продължаваща тенденция за увеличаване на прокурорски преписки отчита Апелативна прокуратура – София за 2023 година

8 Април 2024 г.

Продължаваща тенденция за увеличаване на прокурорски преписки отчита Апелативна прокуратура – София за 2023 година

Днес, 08.04.2024 г., ръководството на Апелативна прокуратура – София (САП) представи резултати за дейността през 2023 година на най-големия апелативен район в страната.

През изминалата година усилията на магистратите бяха насочени към повишаване ефективността и прецизността на работа при осъществяване на функциите им по наблюдение и решаване на делата, при изготвяне на прокурорските актове и подобряване на дейността в съдебната фаза на процеса.

В поздравителен адрес към магистратите и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов пожела на колегите професионално, компетентно и отговорно да отстояват върховенството на закона и ежедневно да защитават каузата на справедливостта и ги поздрави с постигнатите през изминалата година резултати.

Председателят на Апелативен съд – София Даниела Дончева в изпратения поздравителен адрес изрази уважението си към труда, усилията и професионализма на прокурорите.

Заместник-апелативният прокурор на Софийска апелативна прокуратура Емилия Русинова посочи конкретни показатели и очерта обобщени изводи за работата на териториалните прокуратури през отчетния период.

През 2023 г. прокурорите от района на САП са работили по 99 666 преписки. Този показател затвърждава тенденцията към увеличаване, констатирана през последните години, когато броят им бил 93 408 за 2022 г. и 84 640 за 2021 г. Своевременно са решени 96,27 % от преписките.

Новообразуваните досъдебни производства в района на АП – София са 34 153 броя. Значителен дял от тях са престъпления против собствеността и общоопасни престъпления. След тях се нареждат престъпения против личността, стопанството, дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции.

Решените досъдебни производства през 2023 г. са 77 508 броя или 73,33 % от наблюдаваните през годината. Този показател включва дела, внесени в съда с обвинителен акт, споразумение или предложение по чл. 78а от НК, спрените, прекратените и изпратените по компетентност.

През изминалата година е констатиран ръст на преписки за престъпления, извършени при условията на домашно насилие. От наблюдаваните 2 339 преписки новообразуваните са 2 147 броя. В рамките на отчетния период са решени 86,6 % от общия им брой, което показва своевременност на прокурорската работа по тези дела.

По актовете на прокурори от Софийския апелативен район през 2023 г. в съдилищата са образувани 8 371 дела. Осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт са 8 340. В сравнение с предходния отчетен период се наблюдава намаляване на процента на оправдателните присъди и решения спрямо всички постановени съдебни актове. През 2023 г. абсолютният им брой е 392.

Годишното отчетно събрание на САП беше уважено от членовете на Висшия прокурорски съвет Гергана Мутафова и Йордан Стоев. Той отбеляза, че зад статистиката и цифрите стоят трудът и усилията на магистратите и именно на тях се дължат добрите резултати.