Бързото правосъдие спира кражбите

3 Юни 2015 г.
Съкращаването на сроковете за разследване може да бъде постигнато чрез увеличаване на незабавните и бързите производства. Това заявява в интервю за вестник “Марица” Йоанна Запрянова, районен прокурор на град Първомай. Според нея тази форма на разследване, като се вземе под внимание спецификата на района, е удачна да се използва при кражби, управление на автомобил след употреба на алкохол, придобиване и държане на наркотични вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси.  По останалите досъдебни производства съкращаване на сроковете означава, в повечето случаи, да приключват за два месеца. 

Йоанна Запрянова е избрана за административен ръководител на прокуратурата в Първомай за втори мандат. Тя е завършила право в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" в Пловдив. Като прокурор има 14 години стаж. Започнала е от младши обвинител. През 2010 г. е избрана за административен ръководител на Районната прокуратура в Първомай. През май т. г. Висшият съдебен съвет  гласува мандат за втори път. Преминала е през различни обучения по наказателно и гражданско право. Разследвала е дeла за престъпления против собствеността, акцизни стоки, наркотични вещества и др. 

Прокурор Запрянова, преди няколко дни бяхте избрана за втори мандат за административен ръководител на Районната прокуратура в Първомай. Какви бяха опорните точки в концепцията ви за работа през следващите пет години, които представихте пред Висшия съдебен съвет?  

- В концепцията ми пред Висшия съдебен съвет изложих подробно опорните точки за работата на прокуратурата в Първомай през следващите пет години. Един от приоритетите е подобряване на качеството на разследване по досъдебните производства и съкращаване на сроковете за приключването им. 

Как може да стане това? 

- Единият от начините, по които може да стане това, е като се увеличи броят на незабавните и бързи производства. Второто, което е изключително важно, е активизиране на полицейските органи по установяване на корупционните престъпления, което са в компетентността на Районната прокуратура в Първомай.  Става въпрос за разследвания, които са характерни за района и свързани с разпространението на акцизни стоки без бандерол и наркотични вещества. Повече внимание трябва да се отдели на правомощията на прокурорите и разследващите полицаи по досъдебните производства при прилагането на институтите на претърсване и изземване, които са способи на доказване на престъпления. Ще запазя положителното в прокуратурата в Първомай. Тук е създадена много добра организация в деловодната и финансово-стопанската дейност. Постигнатото е намаляване на броя на спрените досъдебни производства срещу известен извършител и сведеното до минимум прекратяване поради изтекла давност. Тук няма неприключили дела срещу лица с две и повече наказателни производства. Няма просрочени. Тенденцията е за минимален брой на върнати от съда дела за доразследване, както и оправдателни присъди. 

Прави впечатление, че в концепцията сте заложили на идеята за съкращаване на сроковете за разследване. По кои точно дела предлагате да се използва този вариант и как ще помогне за бързината на правосъдието?

- Съкращаването на сроковете за разследване, от една страна, може да бъде постигнато чрез увеличаване на незабавните и бързите производства. Тази форма на разследване, като се вземе под внимание и спецификата на района ни, е удачна да се използва при кражби, управление на автомобил след употреба на алкохол, придобиване и държане на наркотични вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси. Но, разбира се, само при законовите предпоставки. По останалите досъдебни производства под съкращаване на сроковете имам предвид приключването на максимална част от тях в срок от два 2 месеца. 

 - Каква е картата на престъпността в Първомай?  

- Съдебният район на Районната прокуратура в Първомай се покрива с територията на общината. Включени са 17 населени места. Разследванията се извършват от следователи от отдела в Окръжната прокуратура в Пловдив и разследващи полицаи в Районното управление на полицията. Преобладаващ дял имат престъпленията против собствеността - кражби, общоопасните престъпления - по транспорта и с предмет наркотични вещества, и против личността. Особеностите се определят от близостта до три областни града и преминаването през града на Главен път Е 80. Причината, че са разпространени престъпленията с акцизните стоки, е че земеделският поминък тук е основен. Отглежда се тютюн. Престъпленията против собствеността са предпоставка за обезлюдяването на някои села и имоти в града. 

Което е причина хората да искат бързо правосъдие за крадци, грабители, измамници. Как се справяте с битовата престъпност и колко от нарушителите са получили възмездие по бързата процедура? 

- Битовата престъпност заема голям дял в нашата работата. Както казах, в района преобладават кражбите. Това е причина да си поставя за цел, както вие го нарекохте - „бързото правосъдие“. Това означава съкращаване на сроковете за разследване и времето от извършване на конкретното престъпление до налагане на наказание на извършителя, т. е. седем дни. От началото на годината до момента под формата на незабавни и бързи производства, са разследвани 15 дела. За цялата 2014 г. тези дела бяха 31. Ефектът от наложеното наказание под тази форма на разследване е по-голям, а въздействието - на извършител и обществото - по-силно. Като пример мога да посоча образуваното на 6 януари т. г. бързо производство срещу Янко Минчев, за извършените хулигански действия на празника на Богоявление в Първомай, което получи широка гласност. Той бе осъден на една година и четири месеца затвор, а наказанието вече се изпълнява.   

  - Каква е натовареността на прокурорите в Районната прокуратура в Първомай, имате ли нужда от нови попълнения и дали има обявени места за работа?  

- Прокуратурата в Първомай разполага с три щата за прокурори. От март 2012 г. работим двама. Затруднения възникват, когато единият е в отпуск, а другият работи сам, като изпълнява и задълженията на административния ръководител. Натовареността ни е около средната за страната. 

 - Имате ли приемни дни? С какви жалби идват при вас най-често гражданите?  


- Административният ръководител на прокуратурата има определен приемен ден - всяка сряда от 9.30 до 12 часа. В деловодството е осигурен постоянен и гарантиран достъп на гражданите 9 от 8.30 до 17 ч. всеки работен ден. Ежедневно има дежурен прокурор. През почивните дни жалби и сигнали могат да се подават в Районното управление на МВР в Първомай. 

 - Приемате ли оплаквания онлайн?  

- Да, на електронната поща. Адресът на Районната  прокуратура в Първомай е публикуван на сайта на прокуратурата.