Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова свиква спешна среща с кметовете в областта за овладяване на битовата престъпност

17 Март 2016 г.

Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова изпрати днес до областния управител Здравко Димитров предложение за свикване на среща с участието на кметовете на общините в Пловдивска област и представители на полицията за вземане на спешни мерки за овладяване на битовата престъпност.

Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова изпрати днес до областния управител Здравко Димитров предложение за свикване на среща с участието на кметовете на общините в Пловдивска област и представители на полицията за вземане на спешни мерки за овладяване на битовата престъпност. Причината за искането на районния прокурор са зачестилите напоследък кражби и грабежи спрямо жители на малки населени места в региона и на основание чл. 145 ал. 1 от Закона за съдебната власт.

 Районният прокурор  Гергана Мутафова е предложила на срещата да бъде извършен актуален анализ на криминогенната обстановка, интензитета на извършване на престъпленията против собствеността и личността на гражданите, изясняване на причините за това, както и дали има създадена оптимална организация от ОД на МВР-Пловдив за охрана на обществения ред.

„Настоявам да бъде изготвен регистър на съществуващото видеонаблюдение  в малките населени места, което означава да се провери как се експлоатират съоръженията, дали има технически негодни и възможностите за рехабилитацията им“, уточнява Гергана Мутафова, районен прокурор на Пловдив. Предложено е на срещата да се дискутира състоянието на уличното осветление и предприемането на мерки за подобряване на външната инфраструктура в тези райони.

Предстои областният управител на Пловдив Здравко Димитров да насрочи срещата между представителите на прокуратурата, полицията и кметовете.