Апелативен съд – Пловдив уважи протест на Окръжна прокуратура – Стара Загора срещу връщане на дело за пътно произшествие, при което е загинало дете в с. Бузовград, обл. Стара Загора

19 Март 2024 г.

С определение на Апелативен съд – Пловдив от 15 март 2024 г. е уважен протестът на Окръжна прокуратура – Стара Загора срещу определение на Окръжен съд-Стара Загора, с което беше прекратено съдебното производство по внесен обвинителен акт спрямо Д.К., на 59 г., за допуснати процесуални нарушения.

Д.К. е обвинен за това, че на 11.11.2022 г. в с. Бузовград, общ. Казанлък, обл. Стара Загора, при управление на лек автомобил, марка  „Опел Астра", е нарушил правилата за движение по пътищата – чл.20, ал.1 от ЗДвП и по непредпазливост е причинил смъртта на И.С., на  14 г. Деянието е извършено в пияно състояние - с концентрация на алкохол в кръвта 1,6 промила, установено по надлежния ред и Д.К. е избягал от местопроизшествието. Престъплението е квалифицирано по чл.343, ал.3 б."б" вр. с ал. 1, б"в" вр. с чл. 342, ал.1 от НК. Причината съдът да прекрати съдебното производство е във връзка с допуснати процесуални нарушения при изготвянето на обвинителния акт, включително и относно такива, свързани с посочената в обвинението концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия.

Със своето определение Апелативен съд – Пловдив приема, че протеста е основателен, като всички факти и обстоятелства за деянието са изяснени в обвинителния акт и правилно са очертани съставомерните признаци на престъплението. Въз основа на това отменя определението на Окръжен съд – Стара Загора от 22 февруари 2024 г. и връща делото за продължаване на съдебните действия.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.