Районна прокуратура – Свиленград привлече като обвиняеми и задържа двама мъже за подпомагане на граждани от Афганистан и Сирия да преминат незаконно през страната

14 Юли 2020 г.

Районна прокуратура – Свиленград привлече като обвиняеми и задържа двама мъже за подпомагане на граждани от Афганистан и Сирия да преминат незаконно през страната

Районна прокуратура – Свиленград привлече като обвиняеми Т.Д., на 52 г., и Д.Г, на 49 г., за това, че с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали, чрез осигуряване на транспорт на девет чужди граждани, да преминат през страната в нарушение на закона – престъпление по чл. 281 ал.2 т.1 т.4 и т.5 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, като спрямо Д.Г.  обвинението е и за това, че е действал като помагач на Т.Д.

На 10 юли 2020 г., към 18,30 ч., служители на „Гранична полиция“ са установили и задържали в землището на с.Момково, общ. Свиленград, девет чужди граждани от Сирия и Афганистан, като един от тях не е навършил 16-годишна възраст. Близо до чужденците се намирали и обвиняемите  Т.Д. и Д.Г., както и лек автомобил, марка „Мерцедес“, с българска регистрация.

Установено е, че чужденците влезли в България през „зелена граница“, в района на гранична пирамида, в землището на гр. Свиленград.  Наблизо ги чакал автомобил, управляван от Т.Д., в който те се качили. Автомобилът се насочил към с. Момково, общ. Свиленград, като пред него се движел мотор, управляван от Д.Г.  Събраните доказателства сочат, че  Д.Г. бил ангажиран от обвиняемия Т.Д. да откара чужденците с микробуса до с.Момково, общ. Свиленград, в определена местност, където трябвало да ги остави, а от там те да бъдат превозени до гр.Харманли, като за целта щял да получи възнаграждение. Чуждите граждани са настанени в Център за мигранти. 

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. По досъдебното производство се извършват процесуално - следствени действия.