Отлична срочност при решаване на преписки и досъдебни производства в Окръжен съдебен район-Ямбол

3 Април 2024 г.

Отлична срочност при решаване на преписки и досъдебни производства в работата през 2023 година, отчетоха прокурорите от Окръжна и Районна прокуратура-Ямбол. Данните представи административният ръководител на Окръжна прокуратура-Ямбол Дойчин Дойчев по време на годишното отчетно събрание на прокуратурата.

Прокурор Дойчев посочи, че през изминалата година е отчетен ръст на наблюдаваните преписки с около 800. Всички 4478 преписки са решени в законовия 30-дневен срок. Отличен резултат, показващ нито едно просрочено произнасяне. Също така всички 906 възложени проверки по преписките са приключени в законов срок.

През годината по над 91 % от решенията по инстаниционните преписки са потвърдени актове на прокурори от Районна прокуратура-Ямбол, което е отличен резултат за прокурорите от тази прокуратура.

През отчетната година са наблюдавани 150 повече досъдебни производства - общо 2385. Всички приключени през годината 1850 досъдебни производства са приключени в срок, като цели 80 % от тях са приключени в срок от 8 месеца. Всички решени през годината 2744 досъдебни производства са решени в законовия срок и няма нито едно просрочено произнасяне.

През годината в съдилищата са внесени общо 76 искания за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, само три от които не са уважени. Резултатът от 96 % уважени искания е най-висок за целия Апелативен район-Бургас.

Прокурор Дойчев каза още, че през годината в съдилищата са внесени 1028 досъдебни производства. Осъдени и санкционирани през годината са били 1111 лица - 97.71 % от всички предадени на съд, което е изключително висок процент. През годината са върнати едва 29 досъдебни производства или само 2.74 % от внесените в съд. За същия период са постановени 16 оправдателни съдебни акта - 1.49 % от разгледаните и решени дела в съд.

През отчетния период са получени за изпълнение 489 присъди и споразумения. Прокурорите са превели в изпълнение 478 от тях, а останалите 11 изчакват групиране на наказания или са постъпили в края на годината.

През 2023 година прокурорите от Окръжна и Районна прокуратура-Ямбол са издали общо 68 акта за международно правно сътрудничество - Европейски заповеди за арест, Европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ. Отчита се и обща повишена натовареност на прокурорите в съдебния район в сравнение с предходните години.

Прокурорите от Окръжна и Районна прокуратура-Ямбол бяха поздравени за постигнатите през годината много добри резултати от г-жа Елена Каракашева-заместник на главния прокурор при Върховна прокуратура, г-н Любомир Петров - административен ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас и г-н Васил Петков - председател на Окръжен съд-Ямбол. Сред гостите бяха също г-жа Димитринка Атанасова – председател на Административен съд - Ямбол,  г-жа Светла Митрушева – председател на Районен съд - Ямбол.