Прессъобщение 04.10.2013 г.

4 Октомври 2013 г.

На 03 октомври 2013 година Военноокръжна прокуратура – София внесе в Софийския военния съд обвинителен акт срещу организираната престъпна група на „Опасните”. Същите бяха задържани на 05.05.2012 г. от органите на МВР след извършен от тях пореден въоръжен грабеж и предадени на прокуратурата.

На 03 октомври 2013 година Военноокръжна прокуратура – София внесе в Софийския военния съд обвинителен акт срещу организираната престъпна група на „Опасните”. Същите бяха задържани на 05.05.2012 г. от органите на МВР след извършен от тях пореден въоръжен грабеж и предадени на прокуратурата.

В хода на разследването следователите и наблюдаващия прокурор от Военноокръжна прокуратура-София са събрали доказателства за извършени четири въоръжени грабежи на златарски ателиета и заложни къщи, на територията на гр. София и гр. Перник.

Извършването на престъпленията се отличава с изключителните си бруталност и арогантност, като престъпната група е използвала пушка-помпа, автомат „Калашников” и пистолети. В опасност са били поставени живота и здравето на множество добросъвестни граждани. Насилствено са били отнети накити от благородни метали и пари, на обща стойност около 890 000 лева.

За извършване на грабежите групата предварително си е набавяла пак чрез извършване на престъпления огнестрелни оръжия и боеприпаси и автомобили, като след извършването им са изоставили три автомобила, изгорили един автомобил и направили опит да запалят друг.

Материалите за два от извършените грабежи /без участието на военнослужещ/ са изпратени на компетентната цивилна прокуратура.

Преценявайки обществената опасност на деянията и извършителите по искане на Прокуратурата съдът е задържал под стража обвиняемите Върбан Борисов - „Боксьора” ръководител на престъпната група, ефрейтора от БА Иван Иванов, полицая от І РУ - София Илиян Митов, Ангел Русев - „Кулата”, Иван Митов - „Черния”, Христо Мирчев и Димчо Димчев от София, и Денислав Митков - „Малкия боксьор” от Перник.

Разследващият екип приключи събирането на доказателствата във възможния най-кратък срок. По делото бяха разпитани 88 свидетели и бяха назначени 23 експертизи: ДНК-експертизи, одорологична, дактилоскопни, химически, балистични и други, на обща стойност около 9 000 лв. Отделно от тях, за здравословното състояние на обвиняемите и възможността им да участват в наказателното производство бяха назначени и 5 съдебномедицински експертизи

Незабавно след приключване на разследването, наблюдаващия прокурор е изготвил обвинителен акт, който беше внесен в съда. Щетите за пострадалите от двата грабежа граждани възлизат на 249 500 лева.

Внесеното в съда дело е от 33 тома и е придружено от огромен обем веществени доказателства, между които 6 автомобила, голямо количество огнестрелно оръжие и боеприпаси, бронежилетка, повече от 60 мобилни телефона и др.

За извършените престъпления законодателят е предвидил наказания „лишаване от свобода”, а за въоръжените грабежи предвиденото наказание е лишаване от свобода от 15 до 20 год., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Говорител на Военноокръжна прокуратура – София:
прокурор Елин Алексов