Шефът на Софийска районна прокуратура (СРП) Александър Налбантов: Един измамник бе продал за две години 100 жилища

9 Октомври 2007 г.

Шефът на Софийска районна прокуратура (СРП) Александър Налбантов: Един измамник бе продал за две години 100 жилища

Шефът на Софийска районна прокуратура (СРП) Александър Налбантов: Един измамник бе продал за две години 100 жилища

Анна ЗАРКОВА

-Г-н Налбантов, министърът на правосъдието Миглена Тачева предложи нова мярка срещу измамите с имоти. Тя предлага да се създаде национален електронен регистър на пълномощните, в който да се проверява във всеки момент дали един документ е валиден и истински. Полезно ли е според вас това предложение?

- Създаването на регистър на пълномощните сигурно ще доведе до известно намаляване на имотните измами. В доста случаи при нотариус се отива с пълномощно, заверено на пръв поглед редовно от негов колега. При липсата на информационен център нотариусът трябва да се обади на колегата си, за да провери дали пълномощното е в ред. Случва се обаче да не го намери и да изповяда сделка, а в последствие да се окаже, че лицата, които имат отношение към нея, не са подписвали пълномощно. Така че предложението на г-жа Тачева е добро. Но трябват и други мерки за ограничаване на измамите.

- Потърпевши от измами си спомнят, че преди години упълномощен можел да бъде само адвокат или най-близък родственик на притежателя на имота. Според тях „бумът" на шашмите станал, след като режимът се либерализирал и вече всеки може да даде право на всекиго да се разпорежда с неговия апартамент. Не трябва ли да се наложи пак старото ограничение?

- Аз не зная кога е съществувало това ограничение, може би от времето преди да стана студент. Но според мен заради туй, че чрез пълномощно се извършват измами, не би следвало да се ограничават хората в кръг от лица, които могат да упълномощават. Собствеността е тяхна и те би трябвало да имат право на свободна воля в разпореждането с нея. Най-близкият роднина невинаги е най-близкият човек.

- Измамите с лъже пълномощни не са единственият номер на жилищната мафия. Какви са другите?

- Има хора, които не се занимават с друго, освен с жилищни измами. Едно лице за 2-3 години беше придобило и продало над 100 апартамента. Най-често измамниците избират за жертви самотни хора, без близки или с роднини в чужбина. Те установяват тези обстоятелства по различни начини - например по сведения от клошарите, които събират боклуци от кофите по определени улици и познават битовите условия, при които живеят обитателите им. Именно клошарите подават сигнали до кръга от лица от т. нар. жилищна мафия: този мъж е стар, самотен, трудно-подвижен, психично болени т.н. След разузнаването се намират начини за сближаване: човекът, който ще пострада отначало е обгрижван с покупки, с помощ в придвижването, с пари. Понякога се наема част от апартамента му, квартирантът е мил и любезен. Възрастните хора се подлъгват да дадат документите си за собственост и да подписват пълномощни, без да се запознаят добре със съдържанието им - за социални помощи и др. С тези пълномощни се отива при нотариус и се правят сделки, за които собственикът по-късно узнава. Това престъпление трудно се доказва.

Експертизата установява, че подписът е на измамения. Той твърди, че за друго се е подписвал, но пълномощното вече е свършило работата си и апартаментът е в ръцете на трето лице от схемата на измамата. То свидетелства, че е присъствало, когато пострадалият е подписвал пълномощното. Психиатрични отклонения са предпочитани от измамниците. Те лесно се манипулират, а и показанията им са негодни за наказателно производство.

- Тази схема на мафията действа от години безотказно... Има ли някои по-модерни?

- Измамите с продажби на имоти „на зелено". И те не са нови, но са в разцвет заради растежа в цените на апартаментите. Разликата между реалната цена и тази, която предлагат измамниците, не е фрапираща, защото хората се съмняват, ако нещо много евтино им се предлага.

-В София квадратният метър се продава за 1000 евро средно, по 800 евро, пък е „на зелено".

- Такива сделки се сключват най-често по реклами в пресата. Посещават се офиси, водят се преговори, сключват се предварителни договори и се плаща от 30 до 40 % от стойността на апартамента. Хората, които дават пари, виждат имота само на картинка - някакви планове и то не на отделни апартаменти, а на цялата сграда, или пък разрешения за строеж, в които се упоменават парцели и имоти с много номера. В един от случаите беше показано разрешение за строеж на съседен парцел... Впоследствие хората разбират, че са изгубили авансовата вноска, защото строителството не почва. В образуваните после дела измамниците изтъкват, че това са гражданско-правни отношения, че има подписан договор и т. н. Лековерието на хората умножава тези измами. Една проверка в общината дали има разрешение за строеж би им спестило неприятностите. А също и едно запитване къде фирмата има друг изграден обект.

- Софийската районна прокуратура прати на съд 6-ма нотариуси. Кои са те и какво са направили, за да станат част от жилищната мафия?

- Ние внесохме 11 обвинителни акта срещу нотариусите Слави Крашевски, Георги Златев, Георги Нейков, Борис Янков, Илко Димитров и Ангелина Георгиева. Имаме вече три присъди на първа инстанция по член 311 от НК - за това, че са удостоверили неверни обстоятелства в качеството им на длъжностни лица.

Нотариусът съгласно ГПК е задължен да направи заверка на пълномощно или да изповяда сделка, след като страните положат лично пред него подписи. Ако преди това са се подписали, те пред него трябва да заявят, че подписите са техни. А по делата, за които ме питате, се установи чрез експертизи и показания, че нотариусите са заверили пълномощни и договори в отсъствие на лицата, за които се твърди, че са подписвали документите. В някои случаи пред нотариусите са показвани подправени лични карти - със снимки на измамниците под чужди имена.

- Вече чувам как нотариуси възразяват: Ние сме само в София 536. Има 6-7 черни овце, а заради тях очерняте всички ни.

-Аз също смятам, че по-голямата част от нотариусите са добросъвестни. Тази година има 4-5 случая, в които самите нотариуси предотвратяват измами. Ето пример: При тях се явяват лица с пълномощно от собственик на апартамент и искат да се изповяда сделка за продажбата му. Упълномощеният води купувач. Нотариусът обаче проверява пълномощното при колегата и се оказва, че то не е издадено от него. Обажда се в столичната полиция, оттам пристигат и арестуват измамниците. Друг пример: пълномощното е редовно, но нотариусът забелязва, че продавачът и купувачът цигани се объркват, когато ги пита разплатили ли са се помежду си. Което предизвиква съмнения, че сделката е фиктивна... Трети пример: нотариусът прави проверка на личните карти. Оказва се, че купувачът я забравил - странно. После се оказва, че той е от онези, на които се плащат 200-500 лева, за да участват в сделки като фиктивни купувачи...

- Чухме за тях покрай Слави Крашевски. Неговото име е емблема на предубеждението, че между нотариусите се подвизават мошеници. Срещу него има 6-7 висящи дела. Говори се обаче, че продължава да практикува. Така ли е?

- Не. С влязла в сила присъда, доколкото знам, той е лишен като нотариус от права. Делата срещу него са за случаи отпреди 2-3 години. Повечето са внесени в съда. Крашевски твърде много се прослави и сега предполагам не е търсен като нотариус нито от честни хора, нито от измамници.

- Въпросът е защо така дълго вирее явлението „Крашевски"? Защо измамите не намаляват? Има ли нещо в Наказателния кодекс, което „работи" в полза на измамниците?

- Член 212 от НК визира случаи, когато „чрез използване на документ с невярно съдържание се получи без правно основание чуждо движимо имущество". Този текст е неприложим за апартаментите, които са недвижима собственост. Той трябва да се промени.