Рушвет? И даващият е виновен! - интервю с новият шеф на Софийска районна прокуратура (СРП) Александър Налбантов

24 Май 2006 г.

Рушвет? И даващият е виновен! Интервю с новият шеф на Софийска районна прокуратура (СРП) Александър НАЛБАНТОВ

Рушвет? И даващият е виновен!

интервю с новиятшефнаСофийскарайоннапрокуратура(СРП)АлександърНАЛБАНТОВ

 

- Г-нНалбантов, Евросъюзътискаотнасприсъдинакорумпираничиновнициибосовенаорганизиранатапрестъпност. Смятателивие, чеподваше ръководствоСофийската районнапрокуратура (СРП)щесесправистази задачавразумнисрокове?

- Нека уточня, че делата за корупция и за организирана престъпна дейност са подсъдни като първа инстанция на Софийския градски съд, респективно Софийска градска прокуратура е компетентна да ръководи разследването по тях. Що се отнася до делата от компетентност на СРП, аз ще положа всички усилия, в рамките дадените ми от закона правомощия, те да бъдат приключени в срок и по тях да бъдат изготвени обосновани обвинителни актове. По отношение на делата с висок обществен интерес смятам, че гражданите трябва да бъдат повече информирани, за да не остават с погрешно впечатление, че има недосегаеми или че виновните ще останат ненаказани. В СРП само за тримесечие се внасят 1200-1400 обвинителни актове, някои с по 2-3 обвиняеми лица. Ние имаме отскоро сайт и ще публикуваме в него резултатите от нашата работа. И в момента в СРП се водят значими дела, по които разследването бележи успехи под ръководството на прокурорите. При това новият НПК разширява възможностите за активно процесуално поведение на прокурора и аз ще поощрявам колегите за това.

- Пояснете.

- Прокурорът не бива да чака само да бъде сезиран със съобщение за извършено престъпление, но и сам да предприема действия, когато се натъкне на признаци за престъпно деяние или пък научи за това от пресата.

- Кажете, покаквиобщественозначимиделаработиСРПвмомента?

Първо, досъдебните производства, за които има предложение от СРП до главния прокурор да се на­прави искане за снемане на имунитета на народните представители Павел Чер­нев и Владимир Кузов. Второ, досъдебното производство за измамата, с която е причинена имотна вреда на религиозната институция "Мюсюлманско изповедание". Водят се досъдебни и съдебни производства срещу радиоводещия Боби Цанков. Внесени са обвинителни актове срещу Петър Петров от дружество „Амигос", срещу Златомир Иванов (Златко Баретата) и др.

-ДепутатитеЧерневиКузовподозиратполитическимотививповдигнатите срещутяхобвинения...

- Няма такива. Делото за Кузов съм го наблюдавал лично аз. То започна във връзка с операция на СДВР срещу лица, извършващи хомосексуални действия в един подлез на Подуене. В хода на разследването пострадалите започнаха да разпознават извършителите на тези деяния. Сред разпознатите беше и Кузов, който тогава не беше депутат. Като стана такъв, ние вече по закон нямахме право да го уличаваме. И затова делото беше спряно. То беше за леко престъпление, а доскоро не можеше да се искат имунитети за леки престъпления... Що се отнася до Чернев - наблюдаващият прокурор по делото смята, че има достатъчно доказателства за извършени от него престъпления. И в неговата работа - както и в тази на СРП като цяло - аз съм сигурен - няма политически мотиви. Ние се ръководим само от закона.

-Аималислучаи, вкоитозаконътсъздавазатруднениявработатави?

- Затрудненията ни сега са свързани главно с новия НПК, който въвежда по-различен модел на работа на прокурорите. Те сигурно ще бъдат преодолени постепенно, с изработването на практика по новия НПК. Но в момента аз считам, че дознателският апарат в София е малък за обема на разследванията, които са му възложени.

На един дознател се падат средно по 100-ина дела. Това затруднява изпълнението на дадените от наблюдаващия прокурор указания в срок.

Виекаквонаследство заварихтевСРПотпредшественицитесиСлавчо КържевиВичоВичевпо отношениенапрофесионализмаижеланиетоза бързоиефективноправораздаване?

- При постъпването на г-н Вичев в СРП съществуваха проблеми, създадени в продължение на години. В СРП нямаше обективна оценка на професионализма и ясни критерии за работата на всички прокурори. Като районен прокурор за една година г-н Вичев положи усилие да реши тези проблеми. Създаде се колегиално отношение между прокурорите. Направиха се стъпки за решаването на кадрови и битови проблеми. Бяха назначени около 100 нови прокурори, осигуриха се нови помещения. Беше въведена нова организация на работа. Създадоха се 3 отдела по видове престъпления - икономически, общоопасни и срещу личността. Делата между прокурорите бяха разпределени равномерно. Аз смятам да продължа започнатото от г-н Вичев. Специално битовите проблеми в СРП не са от вчера. В момента прокурорите работят в 3 отделни сгради, а и във всяко РПУ има прокурор. Това създава затруднения при участието им в съдебни заседания. В основната сграда на СРП в един кабинет работят по 4-5 прокурори. И това ги затруднява. Надявам се новата сграда, в която ще се преместят СРС и СРП, да стане готова скоро.

- Ащеправителивиев СРПощеструктурниикадровипромени?

- Не, аз считам, че кардинални структурни и кадрови промени не следва да се извършват. Това би довело до излишни затруднения във вече работещата система на СРП. Възможно е да се обмисли промяна с цел да се създаде екипност между водещия разследването и наблюдаващия прокурор, съгласно новия НПК. По принцип промените не следва да са самоцелни, а само с оглед повишаване на ефективността на разследването.

- Повреметонаг-нКържеввСРПбесъздаден специаленотделзаборба сжилищнатамафиявСофия. Виезнаете - десетки столичаниоставатбездомниследизмами, амошеницитеоставатненаказани. Хоратаочакватснетърпениедачуяткакви меркищевземетевиепо тозипроблем.

-  Практиката показа, че създаването на отделен сектор в СРП, който се занимаваше с този вид престъпления, не доведе до конкретни резултати. По-същественото е според мен да има воля за борба с жилищната мафия. Усилията трябва да се насочат към разследване на недобросъвестните нотариуси без участието на които не биха могли да се извършат измамите. В момента в СРП се водят 33 досъдебни производства срещу близо 20 нотариуси. Веднага ще точния, че в София жилищните измами са свързани само с ограничен кръг нотариуси. Болшинството добросъвестно изпълняват своите задължения и съдействат на прокуратурата, като сигнализират даже за престъпления.

Нещодруго, откоето софиянцимасовосе оплакват: крадатимколата, тесиянамират, обаче тясезадържа смесецив СРПкатовещественодоказателство...

-  Такъв проблем съществуваше по-рано в СРП. От една година насам при намиране на отнет автомобил той веднага се връща от полицейските служители на собственика му, след справка за номера на рамата. Разбира се, че не бива да се задържат неоснователно автомобили. Защо да търпят неблагоприятни последици собствениците, които са пострадали от престъплението?

- Ипреди, иследназначениетовивСРПвървят слуховезапрокурори, които, докаточетатзакона, сепопипватподжоба. Виеимателичувството, четрябва "дасипочиститекъщичката" отразни корумпиранибоклуци...

- Подчертавам: в СРП работят много прокурори, които честно и законосъобразно се произнасят по делата. Отделни случаи на незаконосъобразни произнасяния не бива да водят до поставянето на всички прокурори под един знаменател. Следва да се носи конкретна отговорност от съответното лице. От друга страна, корупцията е двустранен процес. Вина имат и гражданите, които предлагат облаги на прокурори за решаване на делото по определен начин. Разбира се, това не оправдава прокурора. И при констатиране на подобно обстоятелство в СРП аз ще санкционирам непоколебимо според правомощията, дадени ми от закона.

- ВиесамиятстепрокурорвСРПот 5 години.Наблюдавалстеважниделакатотовасдепутата Кузов, схулиганстващитевхрама„Св. Параскева" разколници, съсслучайнияминувач, ранен зарадинемарливоствремонтанаСъдебнатапалата... Случвалоливисее, докатоработитеподелата, давипредложатрушвет?

- Не. Искрено ви казвам - никога. Като имате предвид, че съм работил по доста дела. На година средно съм внасял в районния съд от 120 до 150 обвинителни акта.

- Интересно, защови "прескачат" васрушветодателите?

- Те когато се интересуват от някого, сигурно си намират за него информация. Предполагам за мен са разбрали, че няма смисъл да ми упражняват натиск.