По предложение на районния прокурор на гр. Пловдив Гергана Мутафова правят регистър на видеонаблюдението в селата

22 Март 2016 г.

По предложение на областния управител Здравко Димитров предстои да бъде създадена работна група с представители на различни институции, които да преведат в действие набелязаните мерки за овладяване на битовата престъпност.

По предложение на районния прокурор на гр. Пловдив Гергана Мутафова ще бъде изготвен регистър на местата с видеонаблюдение в малките и отдалечени села в областта, като така ще се следи за техническото състояние на съоръженията и експлоатацията им и ще се предоставят по качествени данни по разследвания на престъпления против собствеността и личността на гражданите. Около това становище се обединиха днес представители на прокуратурата, областната администрация, полицията и кметове на общини в Пловдивска областта на среща за овладяване на битовата престъпност. Тя бе инициирана от районния прокурор на гр. Пловдив Гергана Мутафова съвместно с областния управител Здравко Димитров, като в нея участваха Галин Гавраилов, зам.-окръжен прокурор на гр. Пловдив, старши комисар Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Пловдив, Николай Петров, директор на ТД на ДАНС-Пловдив и др. По време на дискусията се прие предложението и за уеднаквяване и синхронизиране на стандартите при използване на камерите за видеонаблюдение, което ще бъде въведено за пръв път в Пловдивска област.   

Кметовете на общините дадоха предложение за отпускане на допълнителни средства за улично осветление, за разширяване на правомощията на служителите от общинската охрана, както и за по-засилено наблюдение на домовете на самотно живеещи възрастни хора. Директорът на ОД на МВР-Пловдив старши комисар Христо Разсолков обясни, че има създадена оптимална организация от полицията за опазване на обществения ред в малките населени места, както и направи анализ на криминогенната обстановка в региона. Той отчете, че няма ръст на престъпността спрямо миналата година, а разкриваемостта се е повишила двойно.  

По предложение на областния управител Здравко Димитров предстои да бъде създадена работна група с представители на различни институции, които да преведат в действие набелязаните мерки за овладяване на битовата престъпност.