Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт за подпомагане на бежанци от Сирия и Ирак да пребивават незаконно в страната

19 Февруари 2016 г.

РП-Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу Валентин И., на 51 г. от гр. Пловдив, Станимир М., на 40 г. от гр. Пловдив, и Йордан Р., на 42 г. от гр. София, за подпомагане на чужденци да пребивават незаконно в страната с цел имотна облага, като деянието е извършено в съучастие – престъпление по чл. 281 във връзка с чл. 20 ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу Валентин И., на 51 г. от гр. Пловдив, Станимир М., на 40 г. от гр. Пловдив, и Йордан Р., на 42 г. от гр. София, за подпомагане на чужденци да пребивават незаконно в страната с цел имотна облага, като деянието е извършено в съучастие – престъпление по чл. 281 във връзка с чл. 20 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Тримата са предадени на съд за това, че на 13 септември 2014 г. в нарушение на закона са подпомогнали шестима граждани на Ирак и Сирия, на възраст от 16 до 35 г.,  да пребивават в страната, с цел да получат материална облага в размер на 28 828 лева.

На 12 септември 2014 г. неустановено в хода на разследването лице, намиращо се в Турция, се свързало по мобилния телефон с Валентин И. Двамата се разбрали да бъде осигурено за един ден пребиваването на няколко граждани от Ирак и Сирия в гр. Пловдив, а след това транспортирането им до гр. София. Валентин И. предложил на своя приятел – Станимир М. да му помогне за превозване на бежанците, като за това щял да получи материална облага.

На 13 септември 2014 г., около 3 часа,  Валентин И. с личния си автомобил БМВ потеглил от гр. Пловдив в посока към с. Рогош, а след него в предварително нает таксиметров автомобил пътувал Станимир М. Там след десетина минути пристигнали с такси и лек автомобил с хасковска регистрация, шестима мъже, чужди граждани, които били преминали без документи нелегално границата. Те се качили в другите два автомобила, които потеглили към центъра на гр. Пловдив. Там били настанени за една нощувка в хотел.  Според разследването чужденците предали 14 700 евро /или 28 828 лева/  на Валентин И., които пари представлявали материална облага за тримата обвиняеми.

На 13 септември 2014 г. Йордан Р. пристигнал в Пловдив с лек автомобил „Мазда“, а целта му била да транспортира до гр. София нелегално пребиваващите лица. Той бил посрещнат от другите двама обвиняеми. Бежанците били изведени от хотела в гр. Пловдив и настанени в колата на Йордан Р. Той потеглил след автомобила, в който пътували Валентин И. и Станимир М. В централната градска част били спрени за проверка  от служители на ДАНС и полицията. В условията на неотложност били извършени претърсвания от автомобилите и различни адреси и иззети мобилни телефони, компютри и др. вещи, както и банкноти в евро с различен номинал.

Разпитани в хода на разследването обвиняемите не се признават за виновни. Валентин И. и Станимир М. са безработни, Йордан Р. е трудоустроен. Фактическата обстановка се установява от свидетелски показания, експертизи и др.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.