Районна прокуратура-Пловдив внася искане в съда за принудително психиатрично лечение на мъж, повредил лек автомобил до сградата на община Пловдив

17 Февруари 2016 г.

РП-Пловдив ще внесе искане в съда за прилагане на принудителни медицински мерки за лечение в Център за психично здраве спрямо Илия Р., на 31 г. от гр. Пловдив. Искането се прави на основание чл. 89 и следващите от Наказателния кодекс, според които горните мерки се налагат по отношение на лице, извършило общественоопасно деяние в състояние на невменяемост.   

Районна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за прилагане на принудителни медицински мерки за лечение в Център за психично здраве спрямо Илия Р., на 31 г. от гр. Пловдив. Искането се прави на основание чл. 89 и следващите от Наказателния кодекс, според които горните мерки се налагат по отношение на лице, извършило общественоопасно деяние в състояние на невменяемост.   

На 16 февруари 2016 г. Илия Р. е бил задържан за 24 часа по Закона за МВР по бързо производство  за противозаконно повреждане на чужда движима вещ – престъпление по чл. 216 ал.1 от Наказателния кодекс. Същия ден около 8,30 часа, той е бил заловен от служители на „Общинска охрана“ и на „Общинска полиция“ в гр. Пловдив, след като счупил две стъкла на лек автомобил, марка  „Ауди Q7“, паркиран от западната страна на сградата на община Пловдив.

По бързото производство е извършена съдебно-психиатрична експертиза, която установила, че Илия Р. не е разбирал свойството и значението на извършеното и не е могъл да ръководи постъпките си. Поради тази причина бързото производство срещу него следва да бъде прекратено, тъй като същият е наказателно неотговорно лице, действало в състояние на невменяемост.   

Днес, 17 февруари 2016 г. ,Илия Р. е бил преведен  за временно лечение в Център за психично здраве.