Районна прокуратура-Пловдив постигна четири осъдителни присъди за опит за измама по схемата „катастрофа с пострадал роднина“

18 Декември 2015 г.

Днес, 18 декември 2015 г., Районна прокуратура-Пловдив постигна четири осъдителни присъди за извършени телефонни измами на територията на гр. Пловдив и гр. Асеновград. 

Днес, 18 декември 2015 г., Районна прокуратура-Пловдив постигна четири осъдителни присъди за извършени телефонни измами на територията на гр. Пловдив и гр. Асеновград.

Подсъдимите Люцкан Люцканов, на 50 г., Кольо Парушев, на 40 г., Илиян Мерданчев, на 38 г., и Наско Г., на 17 г., всички от гр. Горна Оряховица, бяха признати за виновни за това, че в съучастие в периода от 10 август 2015 г. до 12 август 2015 г. в гр. Асеновград и гр. Пловдив, с цел да набавят за себе си и другиго имотна облага са направили два опита за измама в условията на продължавано престъпление -  спрямо 37-годишната Д.С. от гр. Асеновград в размер на 5 000 лева, и спрямо 78-годишната Д.Т. от гр. Пловдив в размер на 8 000 лева – престъпления по чл. 210 ал. 1 във връзка с чл. 209 ал. 1 във връзка с чл. 26 от Наказателния кодекс. Подс. Люцкан Люцканов е извършил престъплението при опасен рецидив – престъпление по чл. 211 от Наказателния кодекс.

Люцкан Люцканов е осъден на една година и шест месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. До момента той е осъждан 9 пъти, като първата му присъда е от 1983 г. за нанасяне на телесна повреда, а последната е от 2010 г. за избягване на плащане на данъчни задължения. Излязъл е от затвора на 18 февруари 2011 г.

Кольо Парушев е осъден на две години лишаване от свобода условно с 4 г. изпитателен срок.

Илиян Мерданчев е осъден две години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок.

Непълнолетният  Наско Г. е осъден на шест месеца лишаване от свобода с 1 година изпитателен срок.

Четиримата в различни комбинации се обаждали на двете пострадали по телефона, като им съобщили, че техен близък е пострадал при катастрофа, спешно се нуждае от операция, поради което трябва незабавно да предадат парите за хирургическата интервенция.

Четиримата са признали вината си и фактите по извършеното престъпление. Присъдата е произнесена след споразумение между прокуратурата и защитниците на подсъдимите, одобрено от Районен съд-Пловдив, и е окончателна.