Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу бивша директорка на куриерска фирма за длъжностно присвояване

17 Декември 2015 г.

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 36-годишната Наталия Р., бивш изпълнителен директор на куриерска фирма, за длъжностно присвояване в условията на продължавано престъпление – престъпление по чл. 202 ал. 2 т. 1 във връзка с чл. 201 и във връзка с чл. 26 от Наказателния кодекс.

Наталия К. е предадена на съд за това, че за периода от 11 май 2011 г. до 27 февруари 2013 г. в гр. Пловдив, в качеството си на длъжностно лице – регионален директор на търговско акционерно дружество със седалище и адрес на управление в гр. Пловдив, е присвоила чужди движими вещи – пари в общ размер на 51 000 лева, собственост на дружеството, връчени й да ги пази и управлява. Дружеството е било лицензиран оператор на неуниверсални пощенски услуги, извършвало дейност като оператор за приемане и доставки на куриерски пратки с наложен платеж и без такъв.

 По делото е установено, че обв. Наталия Р. е присвоила на различни дати суми в размер от 1000 лева до 4000 лева по четири механизма, установени чрез изготвена по делото тройна съдебно-счетоводна експертиза.

При първия механизъм обв. Наталия Р. завишавала сумите на наложени платежи, без да има разходооправдателни документи за това, при втория - правила техническа грешка в началното салдо в дневния отчет и така коригирала данни, по третия – завишавала сумите на наложените платежи, което касаело приходите и разходите в друг офис в гр. Пловдив, а по четвъртия – намалявала началното салдо в справка „Дневен отчет“. Като регионален директор Наталия Р. е разполагала с права да тегли суми от банковите сметки на търговското акционерно дружество и да ги внася за покриване на текущите разходи, както и да плаща разходи за сметка на дружеството от изтеглените от банката и наличните в касата средства. За извършените разплащания тя съставяла справка „Дневен отчет“ в края на всеки работен ден, в който отразявала данните за касовите приходи и разходи в офиса. Събраните доказателства сочат, че обвиняемата е имала възможност да прави корекции в дневните отчети, защото разполагала с достъп до ползваната компютърна програма на фирмата.

Разпитана хода в разследването обв. Наталия Р. не се е признала за виновна.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.