Районна прокуратура-Пловдив внесе 566 бързи производства в съда за девет месеца

9 Октомври 2015 г.

Това обяви районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова в предаването „Важните“ по пловдивската телевизия DCTV.

Статистиката сочи, че на ден магистратите образуват между две и три бързи производства, което означава, че за седмица от извършване на деянието извършителя застава пред съда.

566 бързи производства внесоха прокурорите от Районна прокуратура-Пловдив в съда от началото на годината досега. Това обяви районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова в предаването „Важните“ по пловдивската телевизия DCTV.

Статистиката сочи, че на ден магистратите образуват между две и три бързи производства, което означава „правосъдие за седем дни“ т.е. за седмица от извършване на деянието извършителя застава пред съда.

„Обществото трябва да бъде наясно какви са правомощията на прокуратурата, защото често, ако един гражданин няма решение на своя проблем примерно в администрацията, смята, че ние не сме го разрешили. Максимално сме отворени към хората, приемаме техни жалби не само на място, но и онлайн, а адресът ни е публикуван на интернет страницата на Районната прокуратура. Два пъти в месеца имам приемен ден, в който лично изслушвам гражданите“, обясни прокурор Мутафова. Тя допълни още, че от началото на годината досега районните прокурори са внесли в съда 1016 акта, а осъдените лица са 1099. През цялата минала година 33-та прокурори от Районна прокуратура-Пловдив са наблюдавали общо 10 419 досъдебни производства, което означава, че са едни от най-натоварените в страната. Прокурор Мутафова сподели, че предложенията за промени в Закона за движение по пътищата за по-високи и ефективни наказания, както и сваляне на регистрационни табели на автомобилите на шофьори нарушители, ще доведе до намаляване на този вид престъпления.

„Доста хора ще си помислят дали да се качат в колата си след като са употребили алкохол, но за ограничаването на деянията е важен и превантивния контрол“, смята Гергана Мутафова. Районният прокурор на Пловдив призова още веднъж хората да не вярват на непознати, които им се обаждат по телефона и искат пари по схемите за лечение, операции на роднини или покупки на различни стоки. Мутафова напомни, че през последните месеци в Пловдив по  внесени обвинителни актове на Районна прокуратура-Пловдив са осъдени 18 лица, а в последните два месеца са задържани десет, които са с постоянна мярка „задържане под стража“, наложена от съда.