Окръжна прокуратура-Пловдив предаде на съд 27-годишен мъж по девет обвинения - за отвличане, противозаконно лишаване от свобода и нанасяне на телесни повреди с особена жестокост в условията на домашно насилие

21 Февруари 2024 г.

Окръжна прокуратура-Пловдив предаде на съд 27-годишен мъж по девет обвинения - за отвличане, противозаконно лишаване от свобода и нанасяне на телесни повреди с особена жестокост в условията на домашно насилие

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо Д.Р., на 27 г. Той е предаден на съд по девет обвинения.

Първото е за това, че на 12.08.2023 г. в гр. Лайпциг, Германия, е отвлякъл 23-годишна жена, като деянието е извършено в условията на домашно насилие и с проявена особена жестокост – престъпление по чл.142, ал.3, т.3, вр. ал.2 т.5а, вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Второто е за това, че на 14.08.2023 г. в гр. Лайпциг, Германия, Д.Р. противозаконно е лишил от свобода същата пострадала жена, като деянието е извършено в условията на домашно насилие – престъпление по чл.142а, ал.4 , вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Третото обвинение е за това, че Д.Р. за периода от 12.08.2023 г. до 13.08.2023 г. в гр. Лайпциг, Германия, при условията на продължавано престъпление е принудил 23-годишната жена да извърши нещо, противно на волята й - да признае, че му е изневерявала и да употреби против волята си прахообразно вещество, за което е казал, че е наркотик,, както и да въвежда различни пароли в посочена от него онлайн платформа, като е употребил за това сила и заплашване и деянието е извършено в условията на домашно насилие  – престъпление по чл.143, ал.3 т.1 вр.ал.1 вр.чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Четвъртото обвинение е за това, че Д.Р. на 12.08.2023 г. в гр. Лайпциг, Германия, е причинил на пострадалата жена средна телесна повреда, изразяваща се в счупвания на ребра, довели до трайно затрудняване на движенията за повече от 30 дни, като деянието е извършено в условията на домашно насилие и по начин, особено мъчителен за пострадалата и с особена жестокост - престъпление по чл.131, ал.1 т.5, т.5а и т.9 пр.последно вр. чл.129, ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. 

Петото и шестото обвинение е за това, че Д.Р. през периода от януари 2023 г. до март 2023 г. и от май 2023 г. до 13.08.2023 г. в гр. Лайпциг, Германия, при условията на продължавано престъпление, е причинил на пострадалата жена на няколко пъти леки телесни повреди – кръвонасядания по тялото, контузии на носа, охлузвания на главата, краката, лицето, овални кожни дефекти по повърхността на гръдния кош, причинени от изгаряния със запалена цигара, като деянието е извършено в условията на домашно насилие по начин, особено мъчителен за пострадалата и с особена жестокост - престъпление по чл.131, ал.1 т.5, т.5а и т.9 вр. чл.130, ал.2 вр. чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Седмото обвинение е за това, че Д.Р. през периода от март 2022 г. до 16.09.2022 г. в гр.Пловдив, при условията на продължавано престъпление е причинил на друга 24-годишна жена на два пъти леки телесни повреди, изразяващи се в кръвонасядания по лицето и тялото, като деянията са извършени в условията на домашно насилие, с особена жестокост и по начин особено мъчителен за пострадалата - престъпление по чл.131, ал.1 т.5, т.5а и т.9 вр. чл.130, ал.2 вр. чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс. 

Осмото обвинение е за това, че Д.Р. на 12.08.2023 в гр. Лайпциг, Германия, се заканил с убийство на пострадалата 23-годишна жена и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, като деянието е извършено в условията на домашно насилие - престъпление по чл.144, ал.3 т.1 и т.3 вр. ал.1 от НК.

Деветото обвинение е за това, че Д.Р. на 12.08.2023 г. в гр.Лайпциг, Германия, е отнел чужди движими вещи – златно синджирче  с висулки, златен пръстен, както и сребърно колие, всички вещи на обща стойност 604 лв. от владението на пострадалата 23-годишна жена с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това  заплашване – престъпление по чл.198, ал.1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че Д.Р. и пострадалата 23-годишна жена се запознали в гр. Пловдив. Те заживели заедно. По-късно им се родило дете, а също така и сключили брак.  Двамата заминали за Германия. Жената започнала работа в куриерска фирма. Още от началото на съжителството Д.Р. проявявал агресия към нея, породена основно от ревност. Установено е, че на различни места в гр. Лайпциг Д.Р. е нанасял побой на пострадалата, а също така се заканил с убийство. Тя е успяла да се върне в България със самолет, постъпила е в болница и е бил подаден сигнал в полицията. Д.Р. е бил задържан от служители на МВР, след като се прибрал няколко дни по-късно в гр. Пловдив, за да търси пострадалата и да я върне отново в Германия. Втората пострадала жена също в определен период от време е съжителствала с Д.Р., който проявил насилие спрямо нея. По делото има данни от свидетелски показания, че Д.Р. е употребявал различни видове наркотични вещества.

Д.Р. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Окръжен съд-Пловдив е насрочил разпоредително заседание по делото.