Окръжна прокуратура - Кюстендил провежда процедура по екстрадиция по Европейска заповед за арест, издадена от съдебните власти в Гърция

12 Октомври 2023 г.

В Окръжна прокуратура - Кюстендил е образувана преписка по повод материали, предоставени от Министерството на вътрешните работи - Дирекция "Международно оперативно сътрудничество", съдържащи сведения за Европейска заповед за арест (ЕЗА).

Тя е издадена от Апелативна прокуратура в гр. Солун, Гърция, и касае българския гражданин М.З. (на 47 години).

Лицето се издирва от гръцките власти за изтърпяване на наказание по дело за притежание и разпространение на подправени евро банкноти. Решението на петчленния състав на Апелативния съд в гр. Солун, с което М.З. е осъден на 6 години "лишаване от свобода", влезе в сила през 2014 г.

При извършена проверка е установено, че издирваното лице - М.З., е регистриран в Общинска избирателна комисия - Дупница, като кандидат за кмет на Община Дупница в предстоящите на 29.10.2023 г. местни избори. Съгласно разпоредбата на чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс лицето се ползва с имунитет. Това обстоятелство възпрепятства провеждането на процедура по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

С решение на Централната избирателна комисия от 11.10.2023 г. е разрешено М.З. да бъде задържан.

На основание ЕЗА и решението на ЦИК, с постановление на Окръжна прокуратура - Кюстендил М.З. е задържан за срок до 72 часа.

Днес, 12.10.2023 г., прокуратурата внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо издирваното в Гърция лице.