Обвиняем за държане и отглеждане на коноп в гр. Дупница и в с. Новоселяне е с мярка за неотклонение „задържане под стража“

15 Септември 2023 г.

Днес, 15.09.2023 г., съдът разгледа искането на Окръжна прокуратура – Кюстендил за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.Б., привлечен в качеството на обвиняем по бързо производство за извършени престъпления по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1; по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 1 и по чл. 354в, ал. 1 от НК.

В хода на разследването е извършено претърсване и изземване, направен е полеви наркотест, разпитани са свидетели.

По делото са събрани доказателства, че на 13.09.2023 г. в апартамент в ж.к. „Бистрица“ в гр. Дупница и в къща в с. Новоселяне, община Бобов дол, Д.Б. държал коноп (канабис, марихуана). Около 2,400 килограма от иззетия наркотик са били предназначени за разпространение.

В стая на първия етаж от къщата е била открита оборудвана оранжерия с изградени електронни овлажнителна и хидропонна системи. В нея били засадени и отглеждани в саксии 15 растения от рода на конопа.

С постановление на наблюдаващия прокурор 42-годишният Д.Б. е бил привлечен в качеството на обвиняем. Пред разследващия орган той признал вината си.

Съдът прие доводите на Окръжна прокуратура – Кюстендил за завишена обществена опасност на деянието и дееца. Налице е опасността обвиняемият да  извърши престъпление. С определение на съда спрямо Д.Б. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.