Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за опит за контрабанда на електронни наргилета на стойност 3 430 000 лева

15 Юни 2023 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за опит за контрабанда на електронни наргилета на стойност 3 430 000 лева

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем Ф.Б., на 38 г., турски гражданин, за това, че на 12.06.2023 г. през ГКПП-Капитан Петко войвода, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил с чужда регистрация направил опит да пренесе през границата на страната - от Република България в Република Турция, без знанието и разрешението на митниците стоки за търговски цели в големи размери, а именно – 98 000 броя електронни наргилета на обща стойност 3 430 000 лева, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини - престъпление по чл. 242, ал.1, б „Д“, вр. 18, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 12.06.2023 г. на пункта пристигнала товарна композиция с чужда регистрация, пътуваща от Нидерландия през България за Турция. Водачът - турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока – употребявани преносими компютри и ароматизатори. По метода „анализ на риска“ митническите служители селектирали камиона за щателна проверка, включително с рентгенова апаратура. При проверката се установява, че в товарния отсег на превозното средство наред с декларираната стока е направен опит контрабандно да се пренесат и 490 кашона, съдържащи общо 98 000 броя еднократни електронни наргилета. Акцизната стока с обща пазарна стойност 3 430 000 лева е задържана.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор при Териториална дирекция Митница Пловдив под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

Водачът на товарния автомобил Ф.Б. е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.242, ал.1, б “Д“, вр. чл. 18, ал.1 от Наказателния кодекс и му е наложена мярка за неотклонение „гаранция в пари“. Също така с постановление на Окръжна прокуратура-Хасково на обвиняемия е била наложена забрана да напуска пределите на Република България, освен с разрешение на прокурора.