Окръжна прокуратура - Габрово ръководи разследване по досъдебно производство за тежка катастрофа с петима загинали

13 Октомври 2023 г.

       Под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово се провежда разследване по досъдебно производство във връзка с възникнало  тежко пътно-транспортно произшествие между товарен автомобил “ТИР“ и микробус, при което е настъпила смъртта на петима мъже, пътували в микробуса. Данни от разследването бяха съобщени на съвместен брифинг на  Окръжна прокуратура – Габрово и ОД на МВР – Габрово, в който участваха Тихомир Петков, окръжен прокурор, старши комисар Илиян Иванов, директор на ОД на МВР - Габрово, Жени Шикова, наблюдаващ прокурор, Пламена Дичева, говорител на ОП Габрово и главен разследващ полицай Тодор Тодоров.
       Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343, ал.4,  във вр. с ал. 3  б. «б», във вр. с ал.1, във вр. с чл.342, ал.1, предложение трето от НК за това, че около 17.06 часа на 12.10.2023 г. в района на пътна връзка на третокласен път III-5004 (западен обходен път) с главен път I – 5 (Дряново - Габрово), общ. Габрово, при управление на товарен автомобил “ТИР“, са нарушени правилата за движение по пътищата, като е последвал сблъсък с насрещно движещ се микробус и по непредпазливост е причинена смъртта на повече от едно лице, а именно на пет лица. От пътуващите в микробуса общо девет лица, четирима са починали на място, а петото лице е починало от травмите си в болницата. Ранени са и останалите лица, като от едно от тях е с опасност за живота.
       Проведени са неотложни процесуално-следствени действия. Извършен е първоначален оглед на местопроизшествието с участие на дежурния прокурор и на автоексперт. Предстои назначаването на съдебно-медицинска експертиза и авто-техническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие, а също привличане на водача на товарния автомобил като обвиняем и задържането му за срок до 72 часа за довеждането му пред съда, където ще бъде внесено искане за определяне на марка за неотклонение „Задържане под стража“.
       Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово.
       Текст снимка: Тихомир Петков, окръжен прокурор, старши комисар Илиян Иванов, директор на ОД на МВР - Габрово, Тодор Тодоров, главен разследващ полицай, Жени Шикова, наблюдаващ прокурор и Пламена Дичева, говорител на ОП Габрово.