13 години затвор за опит за убийство, отвличане и закана с убийство по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово

12 Октомври 2023 г.

       По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово 57-годишен мъж бе осъден на 13 години лишаване от свобода при първоначален строг режим за  закана с убийство, отвличане и опит за убийство на 50-годишна жена.        
       Окръжен съд – Габрово призна за виновен Л.Р. (поданик на Обединеното кралство, пребиваващ на територията на страната) за това, че на 25.06.2021 г. в с. Дървари, общ.Трявна се заканил  с убийство на жената (поданик на същото кралство), с която живеел на съпружески начала, отвлякъл я, влачейки я за косата от къщата,  която обитавали и я вкарал в управлявания от него джип. След това я откарал в гориста местност в землището на селото и направил опит умишлено да я умъртви чрез обесване с въже. 
       Подсъдимият и пострадалата съжителствали от няколко години в къща в с. Дървари, общ. Трявна, нейна собственост. През пролетта на 2021 г. отношенията между тях се влошили и Л.Р. напуснал имота. На 25 юни 2021 г., при едно от инцидентните посещения в къщата, Л.Р. се заканил с убийство по отношение на бившата си съжителка. След това, влачейки я за косата, извел пострадалата от къщата и с паркиран пред имота ѝ джип я отвлякъл в гориста местност. Там направил опит умишлено да я умъртви чрез обесване, като действията му били осуетени от пристигналите на място полицейски служители. На 13 юли 2021 г., обаждайки се от телефонен пост в болнично заведение, където пребивавал, подсъдимият отново се заканил на пострадалата с убийство, като и двете закани възбудили у нея основателен страх за осъществяването им.
       За посочените престъпления, квалифицирани по чл. 144, ал. 3, във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 26, ал.1 от НК, чл. 142, ал.1 от НК и чл.115, във вр. с чл.18, ал.1 от НК, на Л.Р. е наложено  общо наказание в размер на 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, което е било увеличено на основание чл. 24 от НК с 1 година, а именно – на 13 години лишаване от свобода.
       По отношение на подсъдимия Л.Р. е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в хода на досъдебното производство.
       Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.