Защо главният прокурор поиска имунитета на Александър Методиев – Бат Сали

Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България в интервю за "Тази сутрин" (БТВ)  - 08.07.2016 г.

Водещ:  Депутатът от ДПС Александър Методиев, по известен като Бат Сали, вероятно ще стане обвиняем за хулиганство и неподчинение на полицаи. Наказанието по закон е до 3 г. затвор и глоба до 2000 лв. по едното обвинение и пробация или обществено полезен труд по другото. Методиев заяви пред бТВ, че сам ще се откаже от имунитета си. В специално интервю отново за бТВ пък главният прокурор Сотир Цацаров предположи, че Методиев се е чувствал безнаказан и затова е заплашил полицаите, които са се опитали да го спрат за проверка. Нека чуем Сотир Цацаров сега.
Репортер: Защо Прокуратурата иска имунитета на депутата Александър Методиев?
Сотир Цацаров:  Защото според нас депутатът Александър Методиев е осъществил престъпления. И тъй като, за да бъде обвинен народен представител е необходимо снемане на неговия имунитет, нашата идея е внесено искане затова. А иначе причината е конкретен инцидент, който се е случил на 1 май тази година близо до гр. Костенец.
Репортер: Какви доказателства е събрала Прокуратурата по делото, какво се е случило всъщност там?
Сотир Цацаров:  Първоначално по делото е работила Районната прокуратура в Ихтиман. С оглед качеството на извършителя обаче, делото е изпратено, то е на фаза проверка, е изпратено в Столичната градска прокуратура. А иначе конкретният инцидент – както ви казах, на 1 май полицейски патрул в близост до гр. Костенец. Патрулът прави опит да спре джип „Мерцедес“, очевидно управляван от народния представител, който извършва забранено тройно изпреварване. Разбира се, народният представител не спира, не се подчинява на сигналите за спиране. След джипа има микробус „Форд“, в който пътуват лица. Впоследствие разбрах, че те са футболен отбор. Свалени са за проверка, проверени са им личните карти. Едно от лицата се оказва без лична карта. Започва писане на акт за установяване на административно нарушение. Останалите, притежаващи лични карти, правят опити да накарат полицейските служители да разговарят с техния шеф, както те се изразяват, по телефона. Полицаите, поне според всички събрани данни до момента, са изпълнили максимално законосъобразно всички свои задължения. От чисто човешка гледна точка, бих казал, че са проявили и максимално търпение. Разбира се, те са отказали да разговарят. Последвало е връщане на джипа, слизане на народния представител. По данни на хората, от които са снети обяснения, неколкократно изпускане на депутатската карта на земята и вдигане на същата.
Репортер: Демонстрация?
Сотир Цацаров:  Вие го казахте така. И искане да се преустанови писането на акт. По нареждане на господин Методиев, лицето на когото е съставен акт е прекратило участието си в тази процедура, т.е. той е отказал да го подпише, защото така му е наредено пред полицейските служители, това разбира се е удостоверено по надлежния ред. И оттам насетне започва една, бих казал не особено красива, направо казано грозна разправа с полицейските служители.
Репортер: Заплашвани ли са?
Сотир Цацаров:  На първо място, след отказа им да не съставят акт на лицето, е осъществена телефонна връзка с началника на районното управление. Началникът на районното управление категорично е отказал да разпореди на подчинените си да не изпълняват задълженията си. Напротив. След разговора с него е последвал диалог с полицейските служители. Диалогът е бил свързан първоначално с искания да отчетат пред народния представител какво са работили през деня, какви актове са съставили, какъв график са съставили и как е протекъл целият им работен ден. Казах че при пълното търпение, което са имали, полицейските служители са отказали това. Последвали са заплахи и в може би най-меката форма, доколкото разбирам от материалите по преписката е това, че след 3 дни ще се видим цивилни. Т.е. след три дни хората ще бъдат уволнени. За нас това е хулиганство, това е противозаконно пречене на орган на власт да изпълнява служебните си задължения. Санкцията не е толкова висока, предвидена от Наказателния кодекс, но не това е основното. Основното е, че подобно поведение е недопустимо, особено към полицаи. Бихме си задали въпроса как ще бъде санкционирано или дали ще бъде санкционирано подобно поведение, ако е осъществено от водач, който не разполага с депутатска, магистратска или каквато искате карта? Ясно е как ще бъде санкциониран. Така трябва да бъде санкциониран и този, който разполага с карта.
Репортер: Неговата версия е, че полицаите са се държали арогантно и са спирали избирателно за проверка коли с мургави шофьори.
Сотир Цацаров:  Според мен трудно може да бъде спрян избирателно за проверка джип „Мерцедес“, който с превишена скорост извършва тройно изпреварване. Трудно може да бъде различен при това тройно изпреварване дали шофьорът е мургав или не. Сигурен съм обаче, че шофьорът е различил съвсем ясно полицейските униформи, отличителните знаци на колата и стоп-палката, на която усмихнато е помахал.
Репортер: Защо, според Вас, не е спрял?
Сотир Цацаров:  Защо ми задавате на мен този въпрос? Защото може би съществува съзнание, че това е неговият регион. Че е депутат, че е народен представител, че зад него са може би неговите момчета, и че максималният компромис, който може да направи е да телефонира на началника на районното управление. Както ви казах от данните по преписката е видно, че и този началник се е държал по един съвсем достоен за полицейски служител начин. Не е това начинът. Казвам го във възможно най-мека форма. Не е това начинът за държание спрямо хората с униформи, не е това начинът въобще за поведение за всички онези, които сме цивилни. А най-грозното е, че „след три дена ще бъдем цивилни“.
Репортер: Това е явна заплаха към хората.
Сотир Цацаров:  Не, това е според мен по-скоро демонстрация и съзнание за безнаказаност. Затова на моменти се губи решимостта, ако щете, и мотивацията на редовия полицейски служител. Ако погледнете отстрани, така може би малко да погледнем ситуацията съвсем от дистанция, това не е кой знае колко рядка практика по пътищата. Ако обаче си зададем въпроса трябва ли да я толерираме – отговорът, според мен, е категорично не. Не трябва да я толерираме, защото от нас самите като граждани трябва да има едно нормално поведение като водачи, а от страна на органите на реда трябва да има ясна мотивация, че държавата е в състояние да ги защити. Ние правим в момента точно това. Ние защитаваме държавата. Всъщност защитата на държавата преди нас би следвало да я направи човекът с депутатска карта, конкретният депутат.
Репортер: Делото „Сарафово“ – чухме анонс, че до дни влиза в съда.
Сотир Цацаров:  Всъщност анонсът беше на Президента на Републиката по повод посещението на държавния глава на държавата Израел. Така го възприех аз, поне от новините. А иначе анонсът е верен. Т.е. мисля че до края на другата седмица ние ще успеем да внесем обвинителния акт в Специализираната прокуратура. Казвам Специализираната, защото след последните изменения, касаещи подсъдността на престъпленията против Републиката, а тероризмът е такова престъпление, компетентен е именно Специализираният съд.
Репортер: В този случай ще имаме задочен процес срещу терористи?
Сотир Цацаров:  Да, задочен процес. Това не е нещо неестествено в наказателното производство. Второ, едва ли някой е очаквал, че при това дълго и детайлно разследване, тези проблеми с установяване самоличността на лицата и тяхното местонахождение, те при положение, че се намират в страни, с които инструментите на международната правна помощ не работят практически, биха могли да се явят пред българския съд или биха осъществили такова явяване. Но по-важно е нещо друго. По-важен е сигналът, който ще се опитаме да дадем. Защото това е събитие, което почти не се беше случвало в днешната ни нова история. Това е нещо, което доведе до жертви, доведе до дълбоки травми в техните близки и трябва да бъде даден ясен сигнал, че българската държава няма да толерира подобни действия. А тя наистина не ги толерира. И че подобни действия са наказуеми.
Репортер: Защо не могат да бъдат доведени, къде са в момента?
Сотир Цацаров:  Защото на всички адреси, които са известни, лицата не пребивават. Говоря адреси, за които имаме данни по делото и са предоставени от съдебни органи на държави, с които както казах, инструментите на международната правна помощ работят. Т.е. налице са предпоставките по НПК за разглеждане на делото в тяхно отсъствие. Разбира се с всички гаранции на правото им на защита. Защитници, които ще бъдат назначени, са назначени, и които разбира се ще бъдат платени от бюджета.
Репортер: Служебни защитници ли ще се явят?

Сотир Цацаров:  Да, служебни защитници. Няма друг начин, а и процедурата е такава.
Репортер: Кой в крайна сметка е в основата на този атентат?
Сотир Цацаров:  В основата на този атентат са извършителите.
Репортер: А терористичната организация, която ги е изпратила?
Сотир Цацаров:  Прекалено много искате от мен. Все пак по делото има достатъчно класифицирана информация. Очевидно е, че това не е самоволно решение.
Репортер: Благодаря Ви.
 

 

Още от Актуално


Още от Публикации и интервюта


 • Сотир Цацаров–главен прокурор на Р. България пред НТВ:„Прокуратурата сега е обвинявана, че е четвъртата власт. Представете си какво ще се случи, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, ще липсва контролът на Висшия съдебен съвет”

  Нова телевизия

   „Събуди се“

  Дата : събота, 10 юни 2017 г.

   

  Водещ: Г-н Цацаров, опасност за живота ли е човек да иска съдебна реформа в България?

  Сотир Цацаров: Мисля, че да искаш съдебна реформа в България може да се разглежда по два начина. От една страна, това може да е професия, може да е средство за препитание, може да е политически лозунг, може да е дори средство за политическа прехрана. А от друга страна, вече, ако го погледнем от стриктно професионалния план. Мисля, че е нещо съвсем полезно.

  Водещ: Вижте обаче какво се случва с шефа на Върховния касационен съд. Някой се опитва да повреди автомобила му. Преди това той самият каза, че се чувства притеснен за живота си след една акция на маскирани хора, които оставиха агнешки главички пред Висшия съдебен съвет.

  Сотир Цацаров: Не, не мисля, че има опасност за здравето ми. Но, ако ми позволите, не защото ще избягам от въпроса ви, а да останат на страна личностните коментари по отношение на колегата.

  Водещ: Само една скоба. Има ли личен конфликт някакъв между вас двамата?

  Сотир Цацаров: Аз личен конфликт не мога да имам с човек, с когото нямам никакви близки допирателни точки в личен план. Той каза нещо, което мисля, че е съвсем вярно. Ние имаме различни ценностни системи. Така е, ние имаме различни ценностни системи, аз го потвърждавам. И в това той е абсолютно прав.

 • Ася Петрова, зам. главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура: Общини вдигат незаконно автомобили с паяци

  в. 24 Часа - стр. 15 

 • Евгени Диков: Стари закони не ловят новите престъпления

  в. Стандарт 

  Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник главен прокурор Евгени Диков стана първият избран член на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той влиза в "правителството на Темида" от квотата на следователите в прокурорската колегия. Каква промяна ще внесе Диков в работата на новия ВСС? Какво мисли за съдебната реформа? "Стандарт" потърси за отговор на тези и други въпроси новоизбрания член на ВСС Евгени Диков.

   

Още от Галерия


Новини

Провери преписка