Зам. главния прокурор БОРИСЛАВ САРАФОВ: Разчистваме авгиеви обори в енергетиката

- Кой ще понесе отговорност за цените на тока, г-н Сарафов? Наблюдатели се опасяват, че в делата срещу неизвестен извършител, които образувахте, ще го отнесе някой служител, който е изпълнявал политически заповеди.

- Бъдете сигурна, че ако някой държавен служител си е „продал душата на дявола" и е извършил нарушения на закона, независимо по чия поръка, ще понесе пълната отговорност за това, което е сътворил.

- Заведохте 5 дела за безстопанственост и длъжностни престъпления в енергетиката - в ресорното министерство, НЕК, ДКЕВР, Българския енергиен холдинг. Репортери се обзалагат кога ще им се види краят - след 2, след 3, след 8 години? Вие на колко ще заложите?

- Бих заложил на 8, но месеца. Вън от шегата, предполагам давате си ясна сметка за какви разследвания става въпрос и какви авгиеви обори* разчистваме в момента. Можете обаче да бъдете напълно убедена, че ще осигурим приоритетно и ускорено разследване по тези дела, които сме възложили на следствения отдел при Софийската фадска прокуратура.

- Доскоро само един прокурор - Христо Граматиков, отговарял за разследванията в енергетиката. Дадени му били 12 енергийни дела в нарушение на случайното разпределение и той ги прекратил. Корупция ли има тук?

- Не мога да твърдя, че сме установили и доказали корупционни практики, но със сигурност тази схема на работа създава чудесни условия за тях. Бързаме с проверката за подслушването.

- Всеки ден се събирали при вас на оперативка прокурорите, които разследват сигнала, подаден от Сергей Станишев за незаконно подслушвани политици и магистрати. Така ли е?

- Напълно вярно е това. Всяка сутрин в моя кабинет се провежда обща оперативка на целия екип, извършващ проверката. Това ни дава възможност да набелязваме задачите за деня, като определяме съответните отговорници за тях, и да отчитаме работата, свършена предишния ден. Освен максималната ефективност на проверката, този динамичен анализ ще ни позволи в съвсем кратък срок да изготвим и доклада до главния прокурор.

- Бившият шеф на МВР Цветанов бил разпитан заради твърденията, че е ръководил незаконното подслушване. Интересно е как колегите ви Кокинов и Роман Василев са го подложили на кръстосан разпит... Вярно ли е, че са му отишли на крака в офиса му в НДК?

- Не, разбира се. Всички разпити по проверката, включително този на Цветан Цветанов са проведени в сградата на специализираните прокуратури. Повярвайте ми - прокуратурата достатъчно уважава себе си. Ние можем да разпитаме болен човек в болницата, но не и партийни лидери в техните централи.

- Вярваме ви, но и помним предишни сервилни действия на прокуратурата... Сега иззехте крайслера на МВР, с който се подслушва. Какво очаквате да намерите в него - магнетофон със записи на политици?

- Очакванията ни са за пълно експертно изследване на тази техника.

- Някои смятат, че имитирате разследване преди да оневините заподозрените.

- Грешат. Обществото очаква от нас отговори и ние ще направим всичко необходимо, за да извършим проверката обективно, всестранно и пълно.

- Защо не повикате чужди експерти да търсят следи от подслушване? Опитът с делото, образувано след като бившият премиер бе записан да нарежда на шефа на митниците „да не закача Мишо Бирата", не показа ли, че нашите експерти нямат нужния кураж и компетентност?

- Относно личните и професионалните качества на нашите експерти категорично не съм съгласен с вас. Напротив, смятам че българските експерти в областта на компютърната техника са на световно ниво - неслучайно български специалисти от тази област намират развитие във водещи световни компании.

- Само че делото за Мишо Бирата беше прекратено. Еспертите не помогнаха да се установи „извършителят", изнесъл скандалните записи от МВР или ДАНС.

- Това дело аз лично го проверих и не намерих никакви нарушения при воденето му и решаването му по същество, нито пък по изготвянето на експертни заключения по него.

- Заявихте, че в проверката за подслушването, за което алармира Станишев, не залагате на експерти от ДАНС. То означава вероятно, че не им се доверявате. Но нищо не казвате за ГДБОП, а обществените подозрения за злоупотреби със СРС падат май върху шефа на тази служба.

- Експертите, които ползваме, са външни за силовите структури. Това са хора от научните и професионалните среди. Приказките, че Цветанов командва прокуратурата са преувеличени.

- Обвинихте Октай Енимехмедов в опит за убийство, макар да се твърдеше по-рано, че пистолетът, с който той нападна Доган, е безопасен. Промяната свързана ли е с факта, че той се кандидатира за депутат?

- Не. Не е.

- А има ли връзка с това, че разследването не се води вече от ведомството на Цветанов?

- Промяната на обвинението е аргументирана само и единствено с доказателствата по делото и по-конкретно със заключението на изготвената комплексна съдебномедицинска и балистична експертиза. Това заключение гласи, че с това оръжие може да се умъртви човек, като условията за това са свързани с дистанцията на изстрела и локализацията на увреждането. Изстрел с този пистолет в областта на слепоочието, устата, ухото, шията, при разстояние по-малко от един сантиметър, ще доведе до смъртен изход.

- Приказките, че г-н Цветанов командва прокуратурата, му правят реклама, но са преувеличени вероятно. Вие какво ще кажете?

- Напълно права сте! Тези приказки са не само преувеличени, но и дълбоко неверни. Прокуратурата е достатъчно авторитетна институция, за да съзнавате, че подобни внушения са напълно безпочвени.

- България е единствената страна, където казват „Ще те дам на прокурор!", а не „Ще се видим в съда"? Защо така ?

- Изкушавам се да смятам, че това е заради авторитета на прокуратурата, но не ми се иска той да е за сметка на авторитета на съда.

- Изглежда, че прокуратурата печели уважение, откакто я оглави г-н Цацаров. Внимавате ли да не загубите това, което сте спечелили?

- Благодаря ви за високата оценка. Няма да пожалим своите усилия, за да възстановим у гражданите чувството за справедливост и ефективно правосъдие.

- Но губите подкрепа с проверката срещу журналиста от „Медиапул" Борис Митов, когото привикахте заради неласкава за прокуратурата публикация. Поводът е изнесен в нея документ, за който твърдите, че е секретен, макар че съдът го е разсекретил. Не преследваме журналист, а „къртица"

- Нека да уточня нещо много важно. В хода на тази проверка ние уточняваме кой е изнесъл секретните документи, а не кой ги е публикувал. В този смисъл проверката не е насочена срещу журналиста Борис Митов, а срещу съответните длъжностни лица, които са имали служебен достъп до тези документи, но не са ги съхранили и са ги предоставили на широката общественост. В документите има класифицирана информация, която може да бъде разсекретена само от органа, който я е засекретил. Изнасянето на класифицирана информация е престъпление, което би могло да има много тежки последици - например ако бъдат изнесени данни за самоличността на защитен свидетел, неговата сигурност ще бъде силно застрашена. Именно заради това очакваме съдействие от вашия колега, за да разкрием „къртицата" и предотвратим възможността за подобни случаи.

 

*Авгиевите обори в древногръциата митология са огромните овчарници на цар Авгий, ноито не били почиствани цели 30 години.

Още от Актуално


 • Ефективни наказания за извършителите на кражба в с. Липен

  Съдът е одобрил споразумение, постигнато между Районна прокуратура - Монтана и подсъдимите – Сашо К., Цветан И. и Бисер А., извършили кражба в условията на опасен рецидив.

 • По обвинителен акт на Районна прокуратура - Пловдив са осъдени четирима мъже за телефонна измама

  По обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив са осъдени Александър И., на 23 г., Митко Б., 29 г., Кирил А., на 26 г., и Господин П., на 28 г., за това, че след предварително сговаряне, с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у другиго, с което му причинили имотна вреда, като измамата е извършена от повече от две лица – престъпление по чл. 210 ал.1 т.2 във връзка с чл.209 ал. 1 от Наказателния кодекс. По одобрено споразумение, Районен съд-Пловдив е наложил наказание на Александър И. и Митко Б. от по една година и два месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, за всеки един от тях, на Кирил А. – една година и пет месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, и на Господин П. – една година „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от четири години.

 • По бързо производство Районна прокуратура – Плевен предаде на съда мъж неправомерно държал огнестрелно оръжие

  По бързо производство на Районна прокуратура – Плевен 34-годишен мъж е предаден на съд за държане на огнестрелно оръжие.

Още от Публикации и интервюта


 • Сотир Цацаров–главен прокурор на Р. България пред НТВ:„Прокуратурата сега е обвинявана, че е четвъртата власт. Представете си какво ще се случи, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, ще липсва контролът на Висшия съдебен съвет”

  Нова телевизия

   „Събуди се“

  Дата : събота, 10 юни 2017 г.

   

  Водещ: Г-н Цацаров, опасност за живота ли е човек да иска съдебна реформа в България?

  Сотир Цацаров: Мисля, че да искаш съдебна реформа в България може да се разглежда по два начина. От една страна, това може да е професия, може да е средство за препитание, може да е политически лозунг, може да е дори средство за политическа прехрана. А от друга страна, вече, ако го погледнем от стриктно професионалния план. Мисля, че е нещо съвсем полезно.

  Водещ: Вижте обаче какво се случва с шефа на Върховния касационен съд. Някой се опитва да повреди автомобила му. Преди това той самият каза, че се чувства притеснен за живота си след една акция на маскирани хора, които оставиха агнешки главички пред Висшия съдебен съвет.

  Сотир Цацаров: Не, не мисля, че има опасност за здравето ми. Но, ако ми позволите, не защото ще избягам от въпроса ви, а да останат на страна личностните коментари по отношение на колегата.

  Водещ: Само една скоба. Има ли личен конфликт някакъв между вас двамата?

  Сотир Цацаров: Аз личен конфликт не мога да имам с човек, с когото нямам никакви близки допирателни точки в личен план. Той каза нещо, което мисля, че е съвсем вярно. Ние имаме различни ценностни системи. Така е, ние имаме различни ценностни системи, аз го потвърждавам. И в това той е абсолютно прав.

 • Ася Петрова, зам. главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура: Общини вдигат незаконно автомобили с паяци

  в. 24 Часа - стр. 15 

 • Евгени Диков: Стари закони не ловят новите престъпления

  в. Стандарт 

  Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник главен прокурор Евгени Диков стана първият избран член на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той влиза в "правителството на Темида" от квотата на следователите в прокурорската колегия. Каква промяна ще внесе Диков в работата на новия ВСС? Какво мисли за съдебната реформа? "Стандарт" потърси за отговор на тези и други въпроси новоизбрания член на ВСС Евгени Диков.

   

Още от Галерия


Новини

Провери преписка