Районната прокуратура във Варна предаде на съд жена, използвала неистински документи при получаване на бърз кредит

30-годишната Валентина Л. от Аксаково е предадена на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна за използване на неистински документи – искане за отпускане на кредит от фирма за бързи кредити, на които бил придаден вид, че са подадени от друго лице. Тя ще отговаря за извършено престъпление по член 212, ал. 6, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Подсъдимата и свидетелката по делото Г. Д., от чието име бил поискан кредитът, се запознали през юли 2016 г. Валентина Л. познавала собственичка на козметично студио и решила да съдейства на новата си позната да бъде назначена там формално на трудов договор, тъй като била бременна. Подсъдимата поискала копие от личната карта на Г.Д.

На 10 септември 2016 г. тя подала заявление на отпускане на кредит от фирма за бързи кредити онлайн, като в заявлението посочила името на Г.Д. При разговор по телефона със служител от фирмата, подсъдимата се затруднила да отговори за зададените й въпроси и получила отказ за кредит онлайн.

Същия ден Валентина Л. отишла в офис на дружеството. Попълнила заявлението от името на позната си. Подписала договор за заем от 350 лева и парите били отпуснати чрез системата „еPay“, като подсъдимата подписала разписка от името на Г.Д. Получените средства подсъдимата похарчила за свои лични нужди.

През октомври 2016 г. нищо неподозиращата Г.Д. получила писмо от фирмата за бързи кредити за необслужван заем, чиято главница нараснала и с лихви за просрочието. Тогава подала жалба, започнала проверка и след събраните достатъчно данни за престъпление от общ характер, било образувано наказателно производство срещу Валентина Л.

Полученият от подсъдимата кредит не е възстановен и до момента. Предстои делото срещу Валентина Л. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.

Още от Актуално


Още от Публикации и интервюта


 • Сотир Цацаров–главен прокурор на Р. България пред НТВ:„Прокуратурата сега е обвинявана, че е четвъртата власт. Представете си какво ще се случи, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, ще липсва контролът на Висшия съдебен съвет”

  Нова телевизия

   „Събуди се“

  Дата : събота, 10 юни 2017 г.

   

  Водещ: Г-н Цацаров, опасност за живота ли е човек да иска съдебна реформа в България?

  Сотир Цацаров: Мисля, че да искаш съдебна реформа в България може да се разглежда по два начина. От една страна, това може да е професия, може да е средство за препитание, може да е политически лозунг, може да е дори средство за политическа прехрана. А от друга страна, вече, ако го погледнем от стриктно професионалния план. Мисля, че е нещо съвсем полезно.

  Водещ: Вижте обаче какво се случва с шефа на Върховния касационен съд. Някой се опитва да повреди автомобила му. Преди това той самият каза, че се чувства притеснен за живота си след една акция на маскирани хора, които оставиха агнешки главички пред Висшия съдебен съвет.

  Сотир Цацаров: Не, не мисля, че има опасност за здравето ми. Но, ако ми позволите, не защото ще избягам от въпроса ви, а да останат на страна личностните коментари по отношение на колегата.

  Водещ: Само една скоба. Има ли личен конфликт някакъв между вас двамата?

  Сотир Цацаров: Аз личен конфликт не мога да имам с човек, с когото нямам никакви близки допирателни точки в личен план. Той каза нещо, което мисля, че е съвсем вярно. Ние имаме различни ценностни системи. Така е, ние имаме различни ценностни системи, аз го потвърждавам. И в това той е абсолютно прав.

 • Ася Петрова, зам. главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура: Общини вдигат незаконно автомобили с паяци

  в. 24 Часа - стр. 15 

 • Евгени Диков: Стари закони не ловят новите престъпления

  в. Стандарт 

  Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник главен прокурор Евгени Диков стана първият избран член на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той влиза в "правителството на Темида" от квотата на следователите в прокурорската колегия. Каква промяна ще внесе Диков в работата на новия ВСС? Какво мисли за съдебната реформа? "Стандарт" потърси за отговор на тези и други въпроси новоизбрания член на ВСС Евгени Диков.

   

Още от Галерия


Новини

Провери преписка