Районна прокуратура - Свиленград внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо четирима българи и афганистански гражданин за подпомагане на чужденци да пребивават и преминат незаконно през страната ни

Днес, 21 април 2017 г., Районна прокуратура - Свиленград внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 17-годишния И. М., Лозко Г., на 20 г., Милен П., на 29 г., Иво П., на 29 г., и Билал С., на 19 г., афганистански гражданин, за това, че в периода от 16 до 19 април 2017 г. в землището на гр. Свиленград, гр. Харманли и гр. София, подпомагали група от лица – граждани на Афганистан, Пакистан и Ирак, да пребивават и преминават през България, като за целта са използвали моторни превозни средства и част от лицата са ненавършили 16-годишна възраст - престъпление по чл.281 ал.2 т. 1, т.4 и т.5 от Наказателния кодекс.

Разследването по делото е започнало на 16 април 2017 г. срещу неизвестен извършител за това, че изнудвал семейство иракски граждани да се разпоредят със сумата от 15 000 долара, за да им бъде върната тяхната едногодишна дъщеря. В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че иракското семейство заедно с група граждани от Пакистан и Афганистан, общо 11 лица, са били преведени с лодки през река Марица от Турция през Гърция в България на 16 април 2017 г. рано сутринта. Водили са ги двама афганистански каналджии, които ги оставили в землището на с. Капитан Андреево, общ. Свиленград. Там ги очаквали автомобили, на които чужденците били качени.  Родителите на едногодишното бебе, не успели да влязат в колите, и останали заедно с по-голямото си дете край селото. Тяхната едногодишна дъщеря, заедно с роднина на семейството, била качена в единия от автомобилите, който отпътувал за вътрешността на страната. Няколко часа по-късно родителите били задържани от патрули на „Гранична полиция“. 

Останалите нелегалните мигранти и едногодишното бебе същия ден били превозени с автомобилите от землището на с. Капитан Андреево до къща в гр. Харманли, обл. Хасково. Майката и бащата на едногодишното бебе подали жалба в полицията, че детето им е отведено с останалите мигранти и не знаят къде се намирало. По досъдебното производство е установено, че обвиняемият Билал С. е осъществил връзка с турски каналджии, които поискали 15 000 долара от иракското семейство, за да им върнат бебето. Детето е трябвало да бъде предадено на родителите си в гр. София. На 19 април 2017 г. детето е било транспортирано заедно с групата мигранти от гр. Харманли до гр. София с два автомобила. В тях пътували четиримата обвиняеми - български граждани. Единият автомобил се движел като пилотна кола и в нея пътували тримата обвиняеми, а втората кола била шофирана от четвъртия обвиняем. При пристигането си в гр. София групата мигранти и четиримата обвиняеми били задържани от служители на полицията. При  задържането 17-годишният И.М. оказал съпротива на служителите на МВР, в резултат, на което са причинени телесни увреждания на полицейски служител, за което е образувано отделно досъдебно производство.

Обвиняемият Билал С., се намира в България от 2015 г. , като оттогава е в производство по предоставяне на статут на бежанец. Той няма криминални прояви. Останалите четирима обвиняеми са осъждани и имат  висящи досъдебни производства.   Предстои повдигане на обвинение и на други лица във връзка със случая. В момента мигрантите са настанени в Център към Дирекция „Миграция“ към МВР. 

Още от Актуално


Още от Публикации и интервюта


 • Сотир Цацаров–главен прокурор на Р. България пред НТВ:„Прокуратурата сега е обвинявана, че е четвъртата власт. Представете си какво ще се случи, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, ще липсва контролът на Висшия съдебен съвет”

  Нова телевизия

   „Събуди се“

  Дата : събота, 10 юни 2017 г.

   

  Водещ: Г-н Цацаров, опасност за живота ли е човек да иска съдебна реформа в България?

  Сотир Цацаров: Мисля, че да искаш съдебна реформа в България може да се разглежда по два начина. От една страна, това може да е професия, може да е средство за препитание, може да е политически лозунг, може да е дори средство за политическа прехрана. А от друга страна, вече, ако го погледнем от стриктно професионалния план. Мисля, че е нещо съвсем полезно.

  Водещ: Вижте обаче какво се случва с шефа на Върховния касационен съд. Някой се опитва да повреди автомобила му. Преди това той самият каза, че се чувства притеснен за живота си след една акция на маскирани хора, които оставиха агнешки главички пред Висшия съдебен съвет.

  Сотир Цацаров: Не, не мисля, че има опасност за здравето ми. Но, ако ми позволите, не защото ще избягам от въпроса ви, а да останат на страна личностните коментари по отношение на колегата.

  Водещ: Само една скоба. Има ли личен конфликт някакъв между вас двамата?

  Сотир Цацаров: Аз личен конфликт не мога да имам с човек, с когото нямам никакви близки допирателни точки в личен план. Той каза нещо, което мисля, че е съвсем вярно. Ние имаме различни ценностни системи. Така е, ние имаме различни ценностни системи, аз го потвърждавам. И в това той е абсолютно прав.

 • Ася Петрова, зам. главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура: Общини вдигат незаконно автомобили с паяци

  в. 24 Часа - стр. 15 

 • Евгени Диков: Стари закони не ловят новите престъпления

  в. Стандарт 

  Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник главен прокурор Евгени Диков стана първият избран член на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той влиза в "правителството на Темида" от квотата на следователите в прокурорската колегия. Каква промяна ще внесе Диков в работата на новия ВСС? Какво мисли за съдебната реформа? "Стандарт" потърси за отговор на тези и други въпроси новоизбрания член на ВСС Евгени Диков.

   

Още от Галерия


Новини

Провери преписка