По обвинителен акт на Районна прокуратура-Кърджали е осъден адвокат за подбудителство и помагачество към лъжесвидетелстване

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Кърджали е осъден Б.М., на 49 г., за подбудителство  и помагачество към лъжесвидетелстване, извършено в   период от няколко месеца – престъпление по чл. чл. 290, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3 и ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс. Районен съд-Кърджали му е наложил наказание „пробация“, коeто включва пробационни мерки „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ с периодичност два пъти седмично за срок от 1 година и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 1 година. Присъдата е потвърдена от Окръжен съд-Кърджали и е влязла в сила.

По същото досъдебно производство, но по одобрено споразумение през месец септември 2016 г., по същото обвинение е осъден  и З.Ш., на 38 г. Районен съд-Кърджали му е наложил наказание „ пробация“,  което включва пробационни мерки „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ с периодичност два пъти седмично за срок от шест месеца и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от шест месеца. Споразумението е влязло в сила и не подлежи на обжалване.

По същото досъдебно производство, по споразумение с Района прокуратура – Кърджали, е осъден и 29-годишният С.М. за лъжесвидетелстване – престъпление по чл. 290, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Той е бил подбуден и подпомогнат от другите две лица да даде неверни показания пред съд. Наложеното му наказание е „пробация“,  което включва  пробационни мерки „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ с периодичност два пъти седмично за срок от шест месеца и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от шест месеца. Споразумението е влязло в сила и не подлежи на обжалване.

З.Ш. и Б.М.  са признати за виновни за това, че по заведено дело през 2014 г. за установяване на бащинство, по което те били упълномощени като адвокати на двете срещупоставени страни по делото, подбудили и подпомогнали трето лице – С. М. да даде неверни показания пред Окръжен съд - Кърджали.  Разследването срещу тях е било в едно досъдебно производство, като З.Ш. и С.М. са били осъдени по споразумение на Районна прокуратура-Кърджали, а спрямо Б.М. е бил внесен обвинителен акт по общия ред. По делото са били разпитвани свидетели, изискани са множество документи и е изготвена графическа експертиза.

Още от Актуално


Още от Публикации и интервюта


 • Сотир Цацаров–главен прокурор на Р. България пред НТВ:„Прокуратурата сега е обвинявана, че е четвъртата власт. Представете си какво ще се случи, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, ще липсва контролът на Висшия съдебен съвет”

  Нова телевизия

   „Събуди се“

  Дата : събота, 10 юни 2017 г.

   

  Водещ: Г-н Цацаров, опасност за живота ли е човек да иска съдебна реформа в България?

  Сотир Цацаров: Мисля, че да искаш съдебна реформа в България може да се разглежда по два начина. От една страна, това може да е професия, може да е средство за препитание, може да е политически лозунг, може да е дори средство за политическа прехрана. А от друга страна, вече, ако го погледнем от стриктно професионалния план. Мисля, че е нещо съвсем полезно.

  Водещ: Вижте обаче какво се случва с шефа на Върховния касационен съд. Някой се опитва да повреди автомобила му. Преди това той самият каза, че се чувства притеснен за живота си след една акция на маскирани хора, които оставиха агнешки главички пред Висшия съдебен съвет.

  Сотир Цацаров: Не, не мисля, че има опасност за здравето ми. Но, ако ми позволите, не защото ще избягам от въпроса ви, а да останат на страна личностните коментари по отношение на колегата.

  Водещ: Само една скоба. Има ли личен конфликт някакъв между вас двамата?

  Сотир Цацаров: Аз личен конфликт не мога да имам с човек, с когото нямам никакви близки допирателни точки в личен план. Той каза нещо, което мисля, че е съвсем вярно. Ние имаме различни ценностни системи. Така е, ние имаме различни ценностни системи, аз го потвърждавам. И в това той е абсолютно прав.

 • Ася Петрова, зам. главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура: Общини вдигат незаконно автомобили с паяци

  в. 24 Часа - стр. 15 

 • Евгени Диков: Стари закони не ловят новите престъпления

  в. Стандарт 

  Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник главен прокурор Евгени Диков стана първият избран член на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той влиза в "правителството на Темида" от квотата на следователите в прокурорската колегия. Каква промяна ще внесе Диков в работата на новия ВСС? Какво мисли за съдебната реформа? "Стандарт" потърси за отговор на тези и други въпроси новоизбрания член на ВСС Евгени Диков.

   

Още от Галерия


Новини

Провери преписка