Окръжна прокуратура - Плевен предаде на съд двама бивши затворници за грабеж на златно колие от жена

Окръжна прокуратура - Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу двама бивши затворници за грабеж на златно колие от жена.

Обвинението срещу Латин М. и лишения от свобода Мирослав О. е за това, че на 26.07.2016 г. около 16.30 ч. в гр.Плевен, на ул.“Иван Вазов“, в съучастие, отнели чужда движима вещ – златно колие 25 гр. за 1750 лв., от владението на жена от същия град, с намерение противозаконно да го присвоят, като употребили за това сила и грабежа представлява опасен рецидив - престъпление по чл. 199 ал.1 вр. чл.198 ал.1, вр. чл.29, вр. чл.20 от НК.

Двамата обвиняеми се познавали от престоя им в затвор Плевен. Там Мирослав О. бил давал на Латин М. вещи, в резултат на което втория задлъжнял. На 26.07.2016 г. случайно се срещнали в гр.Плевен. Мирослав споделил, че поради загуба на сума на хазартни игри, имал нужда от парите, които Латин му дължал от затвора. Латин отвърнал, че няма, а Мирослав му заявил, че ще му ги върне, като извърши престъпление – ще открадне ланец, след това ще му го предаде и така ще си уредят сметките. Двамата се спрели на ъгъла на улиците „Ив.Вазов” и „Карлово”. В този момент по улицата се движела пострадалата, която носела торби с храна, а на врата си имала златно колие. Мирослав видял златното колие на врата на жената и я посочил с глава на Латин. Той препречил пътя й и захванал с дясна ръка колието, но въпреки, че го дръпнал няколко пъти то не се скъсало. Уплашена жената започнала да вика. Тогава той и нанесъл юмручен удар в лицето и за да откъсне колието я ударил няколко пъти в тялото и я блъснал назад. Жената паднала на земята, а нападателят й стискайки в ръка скъсаното колие избягнал. Малко по-късно двамата се срещнали на уречено място, за да се „разплатят“ с парчето от колието, което още същият ден било продадено в заложна къща за 400 лв.

По искане на прокуратурата Латин М. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обвиняемият лишен от свобода Мирослав О. към настоящия момент търпи присъда лишаване от свобода в Затвора в Плевен.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Още от Актуално


Още от Публикации и интервюта


 • Сотир Цацаров–главен прокурор на Р. България пред НТВ:„Прокуратурата сега е обвинявана, че е четвъртата власт. Представете си какво ще се случи, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, ще липсва контролът на Висшия съдебен съвет”

  Нова телевизия

   „Събуди се“

  Дата : събота, 10 юни 2017 г.

   

  Водещ: Г-н Цацаров, опасност за живота ли е човек да иска съдебна реформа в България?

  Сотир Цацаров: Мисля, че да искаш съдебна реформа в България може да се разглежда по два начина. От една страна, това може да е професия, може да е средство за препитание, може да е политически лозунг, може да е дори средство за политическа прехрана. А от друга страна, вече, ако го погледнем от стриктно професионалния план. Мисля, че е нещо съвсем полезно.

  Водещ: Вижте обаче какво се случва с шефа на Върховния касационен съд. Някой се опитва да повреди автомобила му. Преди това той самият каза, че се чувства притеснен за живота си след една акция на маскирани хора, които оставиха агнешки главички пред Висшия съдебен съвет.

  Сотир Цацаров: Не, не мисля, че има опасност за здравето ми. Но, ако ми позволите, не защото ще избягам от въпроса ви, а да останат на страна личностните коментари по отношение на колегата.

  Водещ: Само една скоба. Има ли личен конфликт някакъв между вас двамата?

  Сотир Цацаров: Аз личен конфликт не мога да имам с човек, с когото нямам никакви близки допирателни точки в личен план. Той каза нещо, което мисля, че е съвсем вярно. Ние имаме различни ценностни системи. Така е, ние имаме различни ценностни системи, аз го потвърждавам. И в това той е абсолютно прав.

 • Ася Петрова, зам. главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура: Общини вдигат незаконно автомобили с паяци

  в. 24 Часа - стр. 15 

 • Евгени Диков: Стари закони не ловят новите престъпления

  в. Стандарт 

  Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник главен прокурор Евгени Диков стана първият избран член на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той влиза в "правителството на Темида" от квотата на следователите в прокурорската колегия. Каква промяна ще внесе Диков в работата на новия ВСС? Какво мисли за съдебната реформа? "Стандарт" потърси за отговор на тези и други въпроси новоизбрания член на ВСС Евгени Диков.

   

Още от Галерия


Новини

Провери преписка