Окончателни осъдителни присъди за извършителите на въоръжен грабеж по обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново

На общо 38 години лишаване от свобода са осъдени извършителите на въоръжен грабеж в прохода Хаинбоз, след обвинение на Окръжна прокуратура - В. Търново и разглеждане на делото от три съдебни инстанции.

Ивайло В. е осъден на 18 години лишаване от свобода при строг режим, Бойчо Т. ще излежи 15 години лишаване от свобода също при строг режим, а Иван Р. – пет години лишаване от свобода при общ режим. Присъдите са окончателни и влязоха в сила, след последното разглеждане на делото от Върховен касационен съд.

Ивайло В. е признат за виновен по обвиненията на прокуратурата и е осъден за това, че на 3.08.2011 г. на пътя В. Търново-Гурково, в съучастие с Хосе М. като извършители и с помагачи Иван Р. и Бойчо Т., отнел чужди движими вещи /50 656 лв. собственост на Булсатком АД и 15 000 лв. собственост на А. А. - общо 65 656 лв. - особено големи размери/, с намерение противозаконно да ги присвоят, като за това са употребили сила /нанасяне на удари с ръце и с автомат Калашников в главата и тялото на А. А., заплашване и прострелване със същото оръжие, като грабежът е придружен и с нанасяне на тежки и средни телесни повреди. Дейците са били въоръжени с автомат, саморъчно изработен картечен пистолет, боеприпаси и 6 бр. взривове – престъпление по чл. 199 ал. 2 вр ал 1, вр чл. 198 ал 1 чл. 20 НК.

Същият е осъден по обвинението, че придобил от Бойчо Т. и държал огнестрелно оръжие – автомат Калашников, саморъчно изработен картечен пистолет, боеприпаси за тях и 6 бр. взривове, без да има за това надлежно разрешително – престъпление по чл. 339 ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 ал. 1 и чл. 26 ал. 1 НК.

Осъден е и по третото обвинение, че на 27.06.2011 г. в Ст. Загора, в съучастие като извършител с Хосе М. противозаконно отнел чужд лек автомобил „Ауди 80” от владението на П.Я., без негово съгласие, като превозното средство било изоставено без надзор в района на с. Керека – престъпление по чл. 346 ал.2, вр. чл. 20 НК.

Бойчо Т. е признат за виновен и осъден за това, че в периода от юни до август 2011 г. във В. Търново, Габрово, Севлиево и с. Трънето, действайки в съучастие като помагач с извършителите Ивайло В. и Хосе М. и с помагач Иван Р., умишлено улеснил Ивайло В. и Хосе М. чрез даване на съвети, разяснение, отстраняване на спънки, набавяне на средства – предоставяне на огнестрелно оръжие, боеприпаси и взривове, да извършат грабежа - престъпление по чл. 199 ал. 2 вр. чл. 198 ал. 1 чл. 20 НК.

Същият е признат за виновен по обвинението на прокуратурата, че през 2010 г придобил от неизвестно лице и при условията на продължаващо престъпление, при една и съща обстановка и при еднородност на вината държал огнестрелно оръжие – автомат Калашников и картечен пистолет, боеприпаси за тях и 6 бр. взривове и на 24.07.2011 г. и на 02.08.2011 г. ги предал на Ивайло В. и Хосе М. без да има за това разрешително – престъпление по чл. 399 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК.

Осъден е и за това, че на 05.08.2011 г в района на с. Керека, в съучастие като извършител с Ивайло В., чрез запалване, унищожил противозаконно чужд лек автомобил Ауди на стойност 1700 лв. – престъпление по чл. 216 ал. 1 вр. чл. 20 НК.

Иван Р. е осъден за това, че в периода юни 2011 г. до 03.08.2011 г., като помагач умишлено улеснил Ивайло В. и Хосе М., чрез даване на съвети и разяснения /относно подходящо място и време да осъществяване на грабежа, за приблизителния размер на пренасяните от пострадалия суми, място и време на пренасянето до Ст. Загора, за личността, външен вид, постоянен адрес и лек автомобил на пострадалия/, да извършат грабеж – престъпление по чл. 199 ал. 1 вр. чл. 198 ал. 1 чл. 20 НК.

Предстои изпълнението на осъдителните присъди.

Още от Актуално


Още от Публикации и интервюта


 • Сотир Цацаров–главен прокурор на Р. България пред НТВ:„Прокуратурата сега е обвинявана, че е четвъртата власт. Представете си какво ще се случи, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, ще липсва контролът на Висшия съдебен съвет”

  Нова телевизия

   „Събуди се“

  Дата : събота, 10 юни 2017 г.

   

  Водещ: Г-н Цацаров, опасност за живота ли е човек да иска съдебна реформа в България?

  Сотир Цацаров: Мисля, че да искаш съдебна реформа в България може да се разглежда по два начина. От една страна, това може да е професия, може да е средство за препитание, може да е политически лозунг, може да е дори средство за политическа прехрана. А от друга страна, вече, ако го погледнем от стриктно професионалния план. Мисля, че е нещо съвсем полезно.

  Водещ: Вижте обаче какво се случва с шефа на Върховния касационен съд. Някой се опитва да повреди автомобила му. Преди това той самият каза, че се чувства притеснен за живота си след една акция на маскирани хора, които оставиха агнешки главички пред Висшия съдебен съвет.

  Сотир Цацаров: Не, не мисля, че има опасност за здравето ми. Но, ако ми позволите, не защото ще избягам от въпроса ви, а да останат на страна личностните коментари по отношение на колегата.

  Водещ: Само една скоба. Има ли личен конфликт някакъв между вас двамата?

  Сотир Цацаров: Аз личен конфликт не мога да имам с човек, с когото нямам никакви близки допирателни точки в личен план. Той каза нещо, което мисля, че е съвсем вярно. Ние имаме различни ценностни системи. Така е, ние имаме различни ценностни системи, аз го потвърждавам. И в това той е абсолютно прав.

 • Ася Петрова, зам. главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура: Общини вдигат незаконно автомобили с паяци

  в. 24 Часа - стр. 15 

 • Евгени Диков: Стари закони не ловят новите престъпления

  в. Стандарт 

  Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник главен прокурор Евгени Диков стана първият избран член на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той влиза в "правителството на Темида" от квотата на следователите в прокурорската колегия. Каква промяна ще внесе Диков в работата на новия ВСС? Какво мисли за съдебната реформа? "Стандарт" потърси за отговор на тези и други въпроси новоизбрания член на ВСС Евгени Диков.

   

Още от Галерия


Новини

Провери преписка