Около 265 000 евро отнети в полза на държавата, в резултат на наказателните производства, водени от Районна прокуратура - Сливница

За два дни е приключило наказателното производство срещу чуждите граждани Х.Ч. и З. Ч., нарушили Валутния закон на България. Те са се признали за виновни в извършване на незаконни действия и сключили споразумение с Районна прокуратура – Сливница.

На 03.08.2017 г., на Митнически пункт Калотина, при влизане в страната от Сърбия, подсъдимите Х.Ч. и З.Ч., с двойно турско и германско гражданство, не изпълнили задължението си писмено да декларират пренасяната от тях сума от 218 415 евро.

За извършеното от чужденците деяние веднага е било образувано наказателно производство, като на следващия ден РП-Сливница е внесла в съда обвинителен акт срещу тях.

На основание одобреното от съда споразумение на подсъдимите е определено наказание „лишаване от свобода“ съответно от по пет и четири месеца, чието изпълнение е отложено за срок от три години.

Веществените доказателства, предмет на престъплението – сумата от 218 415 евро, са отнети в полза на държавата.

Само ден по-късно е било повдигнато обвинение за същото престъпление срещу турската гражданка Х.Г. Отново на Митнически пункт Калотина, подсъдимата не декларирала пренасяните през границата парични средства в размер на 45 950 евро.

         Делото е приключило със споразумение, с което на Х. Г. е определено наказание четири месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок, като сумата от 45 950 евро, е отнета в полза на държавата.

Още от Актуално


Още от Публикации и интервюта


 • Сотир Цацаров–главен прокурор на Р. България пред НТВ:„Прокуратурата сега е обвинявана, че е четвъртата власт. Представете си какво ще се случи, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, ще липсва контролът на Висшия съдебен съвет”

  Нова телевизия

   „Събуди се“

  Дата : събота, 10 юни 2017 г.

   

  Водещ: Г-н Цацаров, опасност за живота ли е човек да иска съдебна реформа в България?

  Сотир Цацаров: Мисля, че да искаш съдебна реформа в България може да се разглежда по два начина. От една страна, това може да е професия, може да е средство за препитание, може да е политически лозунг, може да е дори средство за политическа прехрана. А от друга страна, вече, ако го погледнем от стриктно професионалния план. Мисля, че е нещо съвсем полезно.

  Водещ: Вижте обаче какво се случва с шефа на Върховния касационен съд. Някой се опитва да повреди автомобила му. Преди това той самият каза, че се чувства притеснен за живота си след една акция на маскирани хора, които оставиха агнешки главички пред Висшия съдебен съвет.

  Сотир Цацаров: Не, не мисля, че има опасност за здравето ми. Но, ако ми позволите, не защото ще избягам от въпроса ви, а да останат на страна личностните коментари по отношение на колегата.

  Водещ: Само една скоба. Има ли личен конфликт някакъв между вас двамата?

  Сотир Цацаров: Аз личен конфликт не мога да имам с човек, с когото нямам никакви близки допирателни точки в личен план. Той каза нещо, което мисля, че е съвсем вярно. Ние имаме различни ценностни системи. Така е, ние имаме различни ценностни системи, аз го потвърждавам. И в това той е абсолютно прав.

 • Ася Петрова, зам. главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура: Общини вдигат незаконно автомобили с паяци

  в. 24 Часа - стр. 15 

 • Евгени Диков: Стари закони не ловят новите престъпления

  в. Стандарт 

  Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник главен прокурор Евгени Диков стана първият избран член на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той влиза в "правителството на Темида" от квотата на следователите в прокурорската колегия. Каква промяна ще внесе Диков в работата на новия ВСС? Какво мисли за съдебната реформа? "Стандарт" потърси за отговор на тези и други въпроси новоизбрания член на ВСС Евгени Диков.

   

Още от Галерия


Новини

Провери преписка