Четири години затвор за грабеж на пенсионерка в Благоевград

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът постанови осъдителна присъда спрямо В. Борисов за извършено от него престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4 вр. чл. 198, ал. 1, пр. 1 вр. чл. 29, ал. 1, б. „а” от НК.

В. Борисов бил безработен и многократно осъждан, като на 27.12.2012 г. бил освободен, след изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ за кражба.

Сутринта на 08.04.2016 г. осемдесет и три годишната И. Иванова получила пенсия, сложила парите в найлонова торбичка заедно с личната си карта и връзка ключове. От пощенската станция до дома й на ул. „Синчец“ в Благоевград се придвижила пеша, без да забележи, че някой върви след нея.

Тези действия на възрастната жена били проследени от рецидивиста Борисов, който я последвал с намерение да отнеме получената от нея пенсия. На площадката на втория жилищен етаж на блока той, неочаквано за пострадалата, посегнал към торбичката й. Оказаната от Иванова съпротива бързо приключила, поради физическото превъзходство на грабителя. С рязко дърпане той успял да изтръгне найлоновата чанта от ръцете на жената, след което избягал. Изплашената пенсионерка започнала да вика на висок глас за помощ и се запътила към изхода на блока.

При напускане на входа, Борисов бил забелязан от няколко свидетели. Те отчели характерните особености на телосложението и лицето на осъдения, дрехите, с които бил облечен и найлоновата торбичка, която носел.

Пристигналият на място разузнавач в сектор „Криминални престъпления“ при РУ на МВР Благоевград установил наличието на охранителни камери на два търговски обекта в близост. Той извършил преглед на записите, по които разпознал извършителя на грабежа.

В хода на разследването, в условията на неотложност, било извършено претърсване и изземване в жилището, обитавано от Борисов. Същият бил по категоричен начин разпознат и от свидетелите.

За извършеното престъпление Борисов е осъден на четири години „лишаване от свобода“. Присъдата е влязла в сила.

Още от Актуално


 • Ефективни наказания за извършителите на кражба в с. Липен

  Съдът е одобрил споразумение, постигнато между Районна прокуратура - Монтана и подсъдимите – Сашо К., Цветан И. и Бисер А., извършили кражба в условията на опасен рецидив.

 • По обвинителен акт на Районна прокуратура - Пловдив са осъдени четирима мъже за телефонна измама

  По обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив са осъдени Александър И., на 23 г., Митко Б., 29 г., Кирил А., на 26 г., и Господин П., на 28 г., за това, че след предварително сговаряне, с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у другиго, с което му причинили имотна вреда, като измамата е извършена от повече от две лица – престъпление по чл. 210 ал.1 т.2 във връзка с чл.209 ал. 1 от Наказателния кодекс. По одобрено споразумение, Районен съд-Пловдив е наложил наказание на Александър И. и Митко Б. от по една година и два месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, за всеки един от тях, на Кирил А. – една година и пет месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, и на Господин П. – една година „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от четири години.

 • По бързо производство Районна прокуратура – Плевен предаде на съда мъж неправомерно държал огнестрелно оръжие

  По бързо производство на Районна прокуратура – Плевен 34-годишен мъж е предаден на съд за държане на огнестрелно оръжие.

Още от Публикации и интервюта


 • Сотир Цацаров–главен прокурор на Р. България пред НТВ:„Прокуратурата сега е обвинявана, че е четвъртата власт. Представете си какво ще се случи, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, ще липсва контролът на Висшия съдебен съвет”

  Нова телевизия

   „Събуди се“

  Дата : събота, 10 юни 2017 г.

   

  Водещ: Г-н Цацаров, опасност за живота ли е човек да иска съдебна реформа в България?

  Сотир Цацаров: Мисля, че да искаш съдебна реформа в България може да се разглежда по два начина. От една страна, това може да е професия, може да е средство за препитание, може да е политически лозунг, може да е дори средство за политическа прехрана. А от друга страна, вече, ако го погледнем от стриктно професионалния план. Мисля, че е нещо съвсем полезно.

  Водещ: Вижте обаче какво се случва с шефа на Върховния касационен съд. Някой се опитва да повреди автомобила му. Преди това той самият каза, че се чувства притеснен за живота си след една акция на маскирани хора, които оставиха агнешки главички пред Висшия съдебен съвет.

  Сотир Цацаров: Не, не мисля, че има опасност за здравето ми. Но, ако ми позволите, не защото ще избягам от въпроса ви, а да останат на страна личностните коментари по отношение на колегата.

  Водещ: Само една скоба. Има ли личен конфликт някакъв между вас двамата?

  Сотир Цацаров: Аз личен конфликт не мога да имам с човек, с когото нямам никакви близки допирателни точки в личен план. Той каза нещо, което мисля, че е съвсем вярно. Ние имаме различни ценностни системи. Така е, ние имаме различни ценностни системи, аз го потвърждавам. И в това той е абсолютно прав.

 • Ася Петрова, зам. главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура: Общини вдигат незаконно автомобили с паяци

  в. 24 Часа - стр. 15 

 • Евгени Диков: Стари закони не ловят новите престъпления

  в. Стандарт 

  Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник главен прокурор Евгени Диков стана първият избран член на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той влиза в "правителството на Темида" от квотата на следователите в прокурорската колегия. Каква промяна ще внесе Диков в работата на новия ВСС? Какво мисли за съдебната реформа? "Стандарт" потърси за отговор на тези и други въпроси новоизбрания член на ВСС Евгени Диков.

   

Още от Галерия


Новини

Провери преписка