Двама от обвиняемите за участие в ОПГ, създадена за извършване на престъпления против митническото и акцизното законодателство, остават в ареста

18 Април 2024 г.

Днес, 18.04.2024 г., състав на Софийския апелативен съд разгледа жалбите на защитниците на обвиняемите П.Б. и С.Д. против определението на Софийския градски съд, с което на обвиняемите лица са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Те са привлечени в качеството на обвиняеми по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура за участие, заедно с още три лица, в организирана престъпна група (ОПГ), създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. чл. ал. 2 от НК.

Обвиняемата П.Б. е обвинена за това, че при условията на продължавано престъпление, с 18 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – директор на Агенция „Митници“, в съучастие със С.Д. – подбудител, нарушила служебните си задължения с цел да набави за себе си и за С.Д. облага, изразяваща се в осигуряване на действия за безпрепятствено преминаване на контрабандна стока и от деянието са могли да настъпят немаловажни последици за държавния бюджет – престъпление по чл. 282, ал. 4, вр. ал. 2, пр. 2, вр. ал. 1, пр. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвиняемата П.Б. е привлечена и по три отделни обвинения за това, че принудила трима митнически служители да извършат нещо противно на волята си – престъпление по чл. 143, ал. 4, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Другият участник в ОПГ – обвиняемият С.Д., е обвинен и за държане в съучастие с други лица на акцизни стоки без бандерол в големи размери, което е престъпление по чл. 234, ал. 3, т. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, както и за подбуждане при условията на продължавано престъпление на обвиняемата П.Б. към длъжностно престъпление, което е квалифицирано по чл. 282, ал. 4, вр. ал. 2, пр. 2, вр. ал. 1, пр. 1, вр. чл. 20, ал. 3, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

В днешно съдебно заседание Софийският апелативен съд потвърди определението на Софийския градски съд за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемите П.Б. и С.Д.