В изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата

18 Април 2013 г.

ВЪРХОВНА АДМИНИСТРАТИВНА ПРОКУРАТУРА

 

вх. № И-24/2013 г.-ІІ

София,16.04.2013 г.

ДО

ПРОФ. Д-Р ВАЛЕРИ ДИМИТРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СМЕТНА ПАЛАТА

УЛ.” ЕКЗАРХ ЙОСИФ” ,№ 37

ГР.СОФИЯ

 

 

В изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазването на ...

ВЪРХОВНА АДМИНИСТРАТИВНА ПРОКУРАТУРА

 

вх. № И-24/2013 г.-ІІ

София,16.04.2013 г.

ДО

ПРОФ. Д-Р ВАЛЕРИ ДИМИТРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СМЕТНА ПАЛАТА

УЛ.” ЕКЗАРХ ЙОСИФ” ,№ 37

ГР.СОФИЯ

 

 

В изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата да следи за спазването на законността, защита на обществения интерес и правата на гражданите, при прегледа на действащото законодателство - Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор /ЗПИЛЗВДОДДПЧС/, Върховната административна прокуратура констатира, че с оглед настъпилите промени на чл. 3, ал.1, т.5 от ЗПИЛЗВДОДДПЧС, за лицата по чл.2, ал.1 възниква задължението да декларират в публичния регистър и „доходи за заеманата длъжност, получени през предходната календарна година”.

Задължение на председателя на Сметната палата е да съобрази промяната на закона с действащите образци на декларации. Съгласно разпоредбата на § 9 от ЗПИЛЗВДОДДПЧС - „В срок до 1 януари 2007 г председателят на Сметна палата изготвя образци на декларациите и писмените съгласия по чл.4, ал.2, които се обнародват в Държавен вестник”. Разпоредбата на чл. 46 (1) от Закона за нормативните актове „Разпоредбите на нормативните актове се прилагат според точния им смисъл, а ако са неясни, се тълкуват в смисъла, който най-много отговаря на други разпоредби, на целта на тълкувания акт и на основните начала на правото на Република България” ни задължава да се приложат нормите на ЗПИЛЗВДОДДПЧС, съгласно целта на закона и точния им смисъл. Целта на закона е в публичния регистър към председателя на Сметната палата да са отразени всички изискуеми обстоятелства за деклариране, а това се осъществява чрез попълване на съответната декларация по образец.

На 26.03.2013 г. е извършена промяна на закона. При тази промяна, законодателят не е счел да даде срок за изготвяне на нов образец, тъй като е налице задължението на председателя на Сметната палата да промени действащите образци от декларации.

В действащата декларация липсва графа, в която са отразени тези промени на закона. С оглед спазването на закона е необходимо, председателят на Сметната палата да изготви промяна на действащия образец на декларацията, която да отрази законовите промени.

Предвид гореизложеното и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт,

 

ПРЕДЛАГАМ:

 

В защита на държавен и обществен интерес да предприемете необходимите действия, с оглед недопускане на престъпление от общ характер или друго закононарушение и на основание § 9 от ЗПИЛЗВДОДДПЧС да извършите промени в образеца на декларацията, или да дадете указания на деклараторите за приложението на чл.3, ал.1, т.5 от ЗПИЛЗВДОДДПЧС, като това да бъде оповестено по подходящ начин.

Моля, за предприетите от Вас действия да уведомите Върховната административна прокуратура, не по късно от 26.04.2013 г.

 

 

 Отговор на Сметната палата