Главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет искане

17 Януари 2013 г.

Днес, 17 януари 2013 г., главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на Анелия Рашева, съдия в Районния съд – Видин. Искането е направено, тъй като е налице несъвместимост между определените от закона функции на съдия, които упражнява Рашева, и воденото срещу нея наказателно производство от общ характер.

Досъдебното производство срещу Анелия Рашева е образувано на 17 октомври 2011 г. за извършено документно престъпление по чл.316, вр. чл.308, ал.1 НК.

На 13 декември 2012 г. съдия Рашева е привлечена в качеството на обвиняем за престъпление по служба, както и за продължавано документно престъпление.

Нейната наказателната отговорност, относно престъплението по служба (по чл.282, ал.2, предл.2, вр. ал.1 НК), е ангажирана за това, че в гр. Видин, в периода от м. януари до м. ноември 2009 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – съдия в Районния съд – Видин, с цел да набави за себе и другиго  облага – и за двамата в размер на по 1000 лв., е нарушила служебните си задължения и е превишила правата си. Чрез използван неистински протокол за случаен избор на съдия-докладчик е разгледала гражданско дело по описа на Районния съд – Видин и от това са настъпили значителни вредни последици.

Повдигнатото обвинение за продължавано документно престъпление (по чл.316, предл.1, вр. чл.308, ал.1, предл.1, вр. чл.26, ал.1 НК) включва в обема си 5 деяния, извършени в периода от м. януари до м. юли 2009 г. в гр. Видин. А именно – по 5 граждански дела на Районния съд – Видин съзнателно се е ползвала от неистински официални документи – протоколи за избор на съдия-докладчик, като за самото им съставяне от нея не може да се търси наказателна отговорност.

Въз основа на неистинските протоколи, Анелия Рашева, в качеството си на съдия-докладчик, е решавала гражданските дела.

По отношение на обвиняемата Рашева е взета мярка за неотклонение „подписка“.

При извършени претърсвания и изземвания от кабинета и жилището на Рашева, през м. декември 2012 г., са иззети над 10 различни от инкриминираните в обвинението протоколи за избор на съдия-докладчик, част от които са с дата от края на 2011 г.

Назначена е комплексна експертиза на иззетите документи, която да установи тяхната истинност.

Разследването по делото продължава.